Празникът и истините, които удрят звучен шамар – назаем от

...
Празникът и истините, които удрят звучен шамар – назаем от
Коментари Харесай

Целта на празника е да ни накара да забравим, че сме самотни, жалки и обречени на смърт | Мишел УЕЛБЕК

„ Празникът ” и истините, които удрят гласовит пестник – назаем от един от най-известните модерни френски писатели, който не се опасява да сътворява провокации и кавги.

Празникът

Целта на празника е да ни накара да забравим, че сме самотни, жалки и обречени на гибел. Другояче казано, да ни трансформира в животни. Затова и примитивният човек има толкоз развито възприятие за празник. Връзка халюцинаторни растения в огъня, три барабана и е готов; не му би трябвало доста. Обратно, с цел да стигне до едно равнище на неудовлетворителен възторг, междинният западняк се нуждае от безкрайни рейв купони, на които оглушава и се дрогира; той няма безусловно никакво възприятие за празник. Дълбоко угрижен за себе си, изцяло отчужден от другите, непрекъснато тероризиран от концепцията за гибелта, той е некадърен да реализира някакво обединение. И въпреки всичко упорства. Загубата на животинското му положение го натъжава, кара го да изпитва горест и позор. Много му се желае да бъде купонджия или най-малко да минава за подобен. Ситуацията, в която се намира, е просто жалка.

Какво върша с тия идиоти?

„ Защото, дето са двама или трима, събрани в Мое име, там съм Аз измежду тях “ (Матей 18:20). Това е целият проблем – събрани, само че в името на какво? Какво е това, което може да оправдае нашето свързване?

Свързани поради заниманието (нощни клубове, селски танци, купони). Това е най-лошият сюжет. В сходни обстановки, в които явно няма нищо занимателно, единственото решение е това – да забършеш. В този случай човек излиза от полето на празника, с цел да влезе в това на едно яростно нарцистично съревнование, където залогът най-често е възможността за пенетрация. (Счита се обичайно, че мъжът би трябвало да реализира пенетрацията, с цел да реализира стремежи нарцистичен героизъм. Успее ли, възприятието му е като това, когато е блъснал бонус игра на старите флипер автомати. Докато дамата – е, тя се задоволява със самата сигурност, че е мечтан обект на пенетрация.) Ако този тип игри ви отблъскват или в случай че не смятате, че сте във форма, с цел да се визиите добре, за вас остава единствено едно: да си тръгнете допустимо най-скоро.

Свързани поради битката (студентски демонстрации, сбирки на еколози, квартални говорилни). Априори тази концепция е гениална: радостното възприятие, произлизащо от обща идея, може на процедура да породи у групата освен възприятие на принадлежност, само че и същинско групово замайване. За жал обаче логиката на психиката на тълпата следва непроменливи закони: човек постоянно попада под властта на най-глупавите и нападателни членове на групата. Накрая се озоваваш посред тайфа от хора, вдигащи виканица, че и рискови. Изборът е същият като в нощния клуб: да избягаш преди да се е стигнало до пердах, или да забършеш (тук обаче изискванията са по-благоприятни: съществуването на общи убеждения, както и редуването на страсти, подбудени от развиването на митинга, могат малко по малко да полуотворен нарцистичната черупка.)

Свързани поради чукането (секс клубове, частни оргии, определени New Age групи). Една от най-простите и най-древни формули е тази: да свържеш хората поради това, което в последна сметка им е общо. Тук половият акт е налице, въпреки че удоволствието не всеки път е обезпечено. И това е нещо; и въпреки всичко не е всичко.

Свързани поради честването (религиозни служби, пилигримство). Религията предлага една извънредно истинска формула: смело отменяне на отделеността и гибелта чрез одобряване на концепцията, че обратно на това, което виждаме, ние се къпем в божията обич, носейки се право към щастливата безкрайност. Една религиозна гала, в която участниците са вярващи, предлага неповторимия образец за успешен празник. Някои участници с агностична настройка могат по време на церемонията да се почувстват обладани от възприятие на религия, само че пък те рискуват да се разочароват мъчително (малко като в секса, само че по-лошо). Възможно решение: да бъдеш допрян от милостта.

Що се отнася до пилигримството, комбинирайки преимуществата на студентската проява с тези на екскурзиите вид Nouvelles Frontiѐres(1), и освен това в една духовна атмосфера, натежала от скука, то предлага идеалните условия за забърсване, което става съвсем несъзнателно, да не кажа откровено. Най-възвишеният сюжет за края на пилигримството е този: брак плюс превръщане към вярата. Но и назад, разочарованието може да е грубо. Планирайте да резервирате в UCPA(2) почивка с водни спортове, позволяваща късно отменяне (разучете авансово изискванията за анулация).

Празникът без сълзи

В реалност, задоволително е единствено да очакваш, че ще се забавляваш, и можеш да си сигурен, че работата ще се осере. Идеалното състояние е въобще да не стъпваш на празници. За страдание обаче купонджията е толкоз уважавана фигура, че този отвод ще повлече след себе си ужасно намаление на обществения ви облик. Следващите няколко съвета ще ви разрешат да избегнете най-лошото (да останете сами до края на празника, в положение на досада, разрастваща се към обезсърчение, и освен това с неверното усещане, че другите се забавляват).

Осъзнайте авансово, че празникът ще се прецака ужасно. Визуализирайте образците от предишни провали. Не, не става въпрос за това да възприемете държанието на безсрамник или страдалец. Не. Тъкмо в противен случай, кроткото и усмихнато отношение към общото злополучие може да докара до следния триумф: превръщането на прецакания празник в обстановка на допустима простащина.

Обмислете разновидността да се приберете сами и с такси.

Преди празника: пийте. В умерени дози алкохолът има социализиращ и еуфоричен резултат без действителна конкуренция.

По време на празника: пийте, само че намалете дозата (алкохолен коктейл плюс една среда, заредена с еротика, води бързо до принуждение, самоубийство и смърт). По-умно е да се вземе половин лексомил в верния миг. Щом алкохолът усили резултата от транквилантите, стартира да ви се доспива. Това е моментът да си извикате такси. Хубавият празник е късият празник.

След празника: телефонирайте, с цел да благодарите. Очаквайте търпеливо идващия празник (спазвайте период от месец, който по време на ваканцията може да намалее до седмица.)

И най-после, нещо окуражително: с възрастта задължението да празнувате намалява; усилва се влечението към самотата. Истинският живот се завръща.

Мишел Уелбек
Превод от френски: Ивайло Радославов. Преводът е по: Michel Houellebecq, Rester vivant et autres textes, Paris: “Flammarion ”, 1997

(1) Създадена през 1967 година от Жак Майо, компанията цели да предложи на всеобщия французин налични екскурзии с културен привкус. Днес е част от туристическия бранд  TUI. 
(2) Компанията е основана през 1965 година и оперира на френския пазар и до през днешния ден. Специализирана е в почивките, включващи водни и планински спортове.

Източник:
Снимка: Le Figaro, Flavorwire


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР