Празникът е в чест на Св. свещеномъченик Власий, когото църквата

...
Празникът е в чест на Св. свещеномъченик Власий, когото църквата
Коментари Харесай

Кой има имен ден днес, 11 февруари

Празникът е в чест на Св. свещеномъченик Власий, който църквата уважава на 11-ти февруари. В националния календар празникът е Власовден. Власи Севастийски е посечен поради Христа в 312 година, настойник е на домашните животни.

Свети Влас бил врач и свещеник на Себастея, Малка Армения, днешна Турция. Според житието му, той е убит, откакто е малтретиран с побой, с стоманен гребен и най-после обезглавен. Известен е като Сан Биаджо в Италия и Сан Блас в Испания.

В иконографията Свети Влас постоянно е изобразяван с един от инструментите при умъртвяването му – стоманеният гребен. Той е лекувал болести, свързани с гърлото при деца и животни, извършвайки и доста чудеса

Според националните вярвания Власий се приема за правоприемник на древнославянския господ Волос – господ на животните, лова, търговията и горите. За дедите ни той е бил единствено настойник и месия на домашните животни и най-много на впрегнатия добитък от заболяването „ влас “ и изцеряването им от рани.

Затова се счита, че днешният празник е в чест на впрегнатия добитък, за здраве на воловете, с цел да не заболяват от „ влас “. Когато заран извеждали добитъка на водопой, стопаните слагали на рогата им специфични обредни хлябове. След това ги наквасвали с вода и давали първо на воловете. После от същия самун раздавали на минаващите хора и ги благославяли.

На този ден строгата възбрана била да не се впрягат животните за работа, тъй като, съгласно легендата, те разпасвали деветте колана, с които били опасани. Неспазването на възбраната означавало болест или гибел за животното.

На доста места честват земеделците, с цел да не ловят „ влас “ нивите, т. е да не излизат стръковете без клас. Празнуват и овчарите, с цел да не се раждат агнетата с груба вълна, т. е „ власати “.

От стопанството традицията се придвижва и в семейството, където дамите не трябвало да месят, с цел да не „ власява “ брашното и да не предат, с цел да не пада „ влас “ в техните очи и на децата им. В този ден не се прави никаква „ власата “ работа.

Власовден именници: Влас, Власи, Власка, Власена, Власенка
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР