Правото няма да възтържествува, ако Русия остане във владение дори

...
Правото няма да възтържествува, ако Русия остане във владение дори
Коментари Харесай

Тагарев: Помощта за Украйна е наш стратегически интерес

Правото няма да спечелва, в случай че Русия остане във притежание даже на един квадратен километър украинска територия и не понесе отговорност за породените опустошения и осъществените военни закононарушения. Това сподели министърът на защитата Тодор Тагарев в полемиките

Тагарев уточни, че помощта за Украйна е наш стратегически интерес. Защитавайки себе си, Украйна пази Европа от Кремъл. Ако Украйна загуби, бъдете подготвени като най-малко да удвоите ресурсите, които България заделя за защита, сподели Тагарев.

Смята се, че все още на започване на военната експанзия българската общественост в Украйна наброява към 230 хиляди души, означи той. По-голямата част от тях живеят в Одеса, Измаил и други региони на Южна Украйна, обект на непрестанни удари и офанзиви с дронове, добави Тагарев.

" Много етнически българи се включиха във въоръжените сили на Украйна, някои от тях починаха за родината си. Спомням си по какъв начин в първите дни от военната експанзия цялото управление на Българска социалистическа партия прикани да помогнем на етническите българи. Това и вършим, само че по-тежко е ситуацията на таврийските българи, които живеят в региони от Запорожка област и по-близо до Азовско море, които преди огромната експанзия бяха към 37 хиляди души, след началото на съветската експанзия към 50% от тях са напуснали краткотрайно окупираните територии, към 15 % са бежанци в други страни ", сподели Тагарев.

В изоставените жилища и къщи се настаняват руснаци от Русия и Централна Азия – на локалното българско население се изземват земята и продукцията. Българските учебни заведения в окупирани обитаеми места са закрити и съветските управляващи ги пререгистрират в съветски, с образование на съветски език.

" Украинско-българският колеж е закрит и трансфорат в съветско образователно заведение. Руските военни наложително записват таврийските българчета в съветски учебни заведения, които са обект на индоктриниране. Руските управляващи са закрили българските читалища и сдружения и настаняват съветски бойци в тях. В интернет пространството работят единствено съветски оператори, малкия екран е единствено на съветски. Предаванията на български са закрити ", сподели Тагарев.

Според военния министър даже при една скорошна победа на Украйна тази общественост доста мъчно ще бъде възобновена. Той уточни, че това е директен резултат върху българския народен интерес.

" Ето за какво поддръжката за Украйна е наш народен стратегически интерес. Ние имаме ангажимент и отговорност към българската общественост в Украйна да живеят в една свободна, мирна и демократична страна. Мирът ще може да бъде възобновен, единствено когато властническият режим на Путин загуби тази война. Именно разбирайки това, България се причисли към общите съюзни политики за оказване на военна помощ за Украйна, като вършим това в сходство със декларираните от тях потребности, вашите решения, и без да нарушаваме нормативите за поддържане на въоръжение и муниции за потребностите на въоръжените сили ", сподели министърът на защитата.

" Като имам поради всичко свършено от актуалното държавно управление за яснотата на нашата стратегия, смятам че този избор на съмнение не отразява обективното положение и по тази причина ви призовавам да бъде отритнат ", сподели Тодор Тагарев.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР