Православните християни в България отбелязват Разпети петък - деня на

...
Православните християни в България отбелязват Разпети петък - деня на
Коментари Харесай

Разпети Петък е, християните се прекланят пред плащеницата на Христос

Православните християни в България означават Разпети петък - деня на Христовото разпятие, най-тъжния ден от годината поради кръстната гибел на Божия наследник.

По традиция всички храмове изнасят Светата плащеница от олтара за поклонение от сутринта.

Вратите им са отворени непрекъснато, с цел да могат вярващите хора да дойдат на работа и да видят признака на господния гроб.

Плащеницата се слага в центъра на църквата и остава до Великден. Всички миряни са призовани да се поклонят, алегорично преживявайки момента на гибелта.

Ритуалът включва полагане на цветя и минаването под масата с плащеницата. След това хората се покланят пред издигнатия кръст, изображението на св. Богородица и св. Йоан Богослов и ги целуват.

Цялото свещенодействие на Велики петък е отдадено на припомняне на страданията и кръстната гибел на Богочовека. Всеки час от този ден е нов героизъм при изкупителните премеждия на Спасителя.

Сутрешното свещенодействие възпроизвежда страшната нощ, в която юдеите търсят Исус Христос в Герсиманската градина, нанасят му рани и го изтезават. Пътят към Голгота минава през множеството, което преди дни е викало " Осана на Давидовия Син ", а в този момент " Разпни го ".

Божият наследник е с венец от тръни и оцапан с кръв, до момента в който е унижаван, обичай и разпънат на кръст, където тялото му умира.

Поклонението на плащеницата продължава две денонощия, до късно в събота вечер, когато тя се внася назад в олтара минути преди пасхалното шествие на кръста.

Разпети петък е ден за непоколебим пост и примирение.

В знак на съчувствие хората отхвърлят да ядат и да пият, неразрешено е да се вършат шумни тържества и занимания, не се работи даже за семейството.

Разпети петък е формален почивен ден за цяла България от 2010 г.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР