Православните християни на Балканите се готвят да посрещнат най-големия християнски

...
Православните християни на Балканите се готвят да посрещнат най-големия християнски
Коментари Харесай

По-скъп Великден посрещат на Балканите тази година

Православните християни на Балканите се готвят да посрещнат най-големия християнски празник Великден, само че по всичко наподобява, че тази година ще би трябвало да бръкнат по-дълбоко в джобовете си за обичайна софра. Вижте какви са разликите в традициите за празника, какво поставят на масата съседите и какъв брой ще им костват празненствата тази година:   

СЪРБИЯ

Великден в Сърбия се назовава Васкръс, или Възкресение. Празнува се по православния календар и има някои разлики спрямо българския бит. Яйцата да вземем за пример се боядисват не в четвъртък или събота, а на Велики петък, като първото яйце наложително е алено, като знак на кръвта на Христос. То се държи през цялата година покрай иконата в дома, с цел да пази фамилията от беди. Затова се назовава Чуваркуча - страж на дома. В събота къщата се почиства и се приготвят ястията за Великден. На трапезата се поставят агнешко или телешко, яйца, салати от пресни зеленчуци и Великденска питка, в която са вградени великденски яйца и която може да е сладка или солена. Тя, както и купата с боядисаните яйца, заемат централно място на празничната софра.

Тази година Великденската софра, нормално доста богата, ще излезе по-скъпо на сърбите. Цената на агнешкото е към 800-900 динара (между 13 и 15 лева) за кг. Цената на яйцата е друга според от това дали се продават в магазин (едно яйце в магазина коства 17 динара или 30 стотинки) или на пазарите, където са по-скъпи, като едно бяло яйце стига до цена 25 динара (40 стотинки). В магазини в Белград на специфични празнични цени може да се купи пакет от 10 яйца на цена 129 динара (2,14 лева.), в различен за 139 или 149 динара (2,30 - 2,50 лева), според от размера и качеството.

Продавачите на яйца на пазарите се оплакват, че за разлика отпреди купувачите избират да пазарят в супермаркетите, където има великденски понижения.

Цената на пакетче багра за яйца коства приблизително 10 динара (0,16 лева), а пакетче лепенки - 50 динара (0,83 лева).

Много сърби избират да боядисват яйцата в люспи от лук.

РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ 

От Разпети петък до понеделник след Великден в Република Северна Македония са неработни дни за православните християни, а за останалите религиозни общности петък е работен ден, съгласно законите на страната, в която всяка религиозна общественост има опция да не работи на своите религиозни празници.

Православната традиция, обвързвана с църковните служби се съблюдава и в събота вечер огромна част от хората са в църквата, а след оповестяването на Възкресение Христово обикалят три пъти храма със запалени свещи, като главното място за това в Скопие е съборният храм Св. Климент Охридски.

Козунаците не са известни, само че в някои елементи на страната се подготвя ритуален сладостен самун, декориран с яйце. Яйцата се боядисват в разнообразни цветове и традицията се съблюдава, макар че и тази година цената им в Република Северна Македония е скочила дни преди празника – от 80 на 120 денара за 10 яйца (от 2,50 на 3,80 лева). Скочила е и цената на агнешкото месо, което тук-там е по-скъпо от телешкото, макар че страната изнася агнета за Италия, България, Гърция, Хърватия, Черна гора, Босна и Херцеговина. По публични данни тази година за България са изнесени съвсем 21 хиляди агнета. За вътрешния пазар до края на май се чака да останат към 10 хиляди агнета, което е междинна численост за ползване в страната, сподели преди дни ръководителят на Съюза на овцевъдите Никола Георгиев. Продажната цена на агнешкото в магазините в Република Северна Македония се е нараснала на 400-500 денара (около 13-16 лева) за кг. Най-сериозният проблем остава олиото, от което започнаха да се появяват дефицити и тук-там беше въведено ограничавания за закупуване на 2-3 бутилки от човек.

ЧЕРНА ГОРА

Разпети петък за християните в тази страна е ден за непоколебим пост, отбягва се даже водата, само че при тези, които почитат празника малко по-свободно, най-типичното ястие на масата е фасул. Петъкът преди Великден е неработен ден по избор. Трудовото законодателство в Черна гора разрешава на работещите да изберат стеснен брой дни от листата с незадължителни празници. Някои избират да почиват на Велики петък, само че множеството офиси остават отворени. 

В Черна гора боядисват яйцата точно в петък, а който не е съумял – в събота. Някои го вършат с “купешки ” бои, само че класиката е да ги сварят и оцветят с обелки от лук. Първите яйца наложително се багрят в алено, а едно от тях, наричано “стопанката ”, остава настрани, с цел да пази дома.

На Велика събота се поздравяват с “Христос Воскресе ”, а отговорът непроменяемо е “Воистину Воскресе ”. Празника означават и с “Честит Великден ” (Srećan Uskrs / Vaskrs). Християните, които са изкарали целия 40-дневен пост и молитва, на Велика събота се причестяват. 

В неделя, на Великден, след утринната литургия черногорците честват с родственици и посетители, масата е претъпкана и включва свинско месо; чукат се с яйца, а яйцето, което оцелее, назовават “победител ”. Това е обред, който най-силно радва децата. Освен в къщите на хората, които съблюдават традицията, и в доста заведения за хранене има боядисани яйца. 

Празникът трае три дни, а понеделникът след Възкресение Христово е неработен ден. 

Поскъпването на главните артикули, почнало с растежа на цените на горивата, непроменяемо се отразява и на великденската софра тази година. Хлябът, олиото, маслото и зеленчуците бележат скок с към 30 на 100, при млякото, сиренето и яйцата повишаването е към 15 %. Цената на яйцата сега е от към две евро за 10 броя до 4,5 евро за домашни яйца и 6,8 евро за био яйца.

КИПЪР

Кипърските жители също ще изкарат един по-скъп Великден тази година, като цената на Великденската софра е с 18-20 на 100 по-висока, оповестява електронното издание на кипърския в. „ Политис “. Поскъпването визира най-вече обичайните за празника ястия като агнешкото месо и флауна – сладкиш с заряд със сирене, който може да включва стафиди или да бъде посипан със сусам.

При месото цената е скочила със 17 на 100 - на огромните пазари цената се движи към 8,07 евро на кг против 6,89 евро на кг през предходната година. Средната цена е по-висока - 9,04 евро на кг, писа " Филелефтерос ".  

Флауната тази година коства към 11,08 евро на кг при 9,18 евро на кг през 2021 година В взаимозависимост от типа на сладкиша, цената му може да доближи 16 евро на кг. 

Отбелязването на Великденските празници се оскъпява още повече за жителите, които желаят да честват по родните си места, поради високите цени на горивата.

ГЪРЦИЯ

Великден е измежду най-почитаните празници в Гърция, а тази година гърците ще могат да го отбележат съвсем обикновено, откакто две години поради пандемията бяха наложени редица ограничавания. 

Скокът на цените на питателните артикули обаче е стряскащ за доста от хората, които са привикнали да означават Великденските празници с богати маси. Според проучване на Института на потребителите (ИНКА) тазгодишната софра ще е с 35 на 100 по-скъпа и ще излезе на гръцките семейства близо 300 евро.

Цената на обичайното за Великден агнешко месо доближава 14-15 евро. По тази причина има наклонност агнешко да се купува даже месец преди празника, когато цената му е малко по-ниска, и да бъде замразявано във фризери.

Според калкулации на Института на потребителите (ИНКА) обичайна Великденска софра ще коства на гръцките семейства 296,65 евро. В изчисленията влизат 10 кг агнешко месо за 130 евро, марули, домати, краставици, обичайните шишчета от чревца, сирене, боядисани яйца, безалкохолни и алкохолни питиета.

Към общата сметка за отбелязването на Великденските празници обаче би трябвало да се прибавят нарасналите цени на превоза, защото огромна част от гърците се завръщат по родните си места и честват в фамилна конюнктура. Скокът на цените на горивата усилва доста транспортните разноски за всички, решили да пътуват.

РУМЪНИЯ

В Румъния, където над 81 % от популацията са православни християни, за първи път от две години ще посрещнат Великден без ограничаващи ограничения от здравен темперамент. И в случай че маските и документите „ паднаха “, то цените се подвигнаха. Великденската софра тази година е с към 70 леи (27,70 лв) по-скъпа от миналогодишната и ще възлезе на 250-300 леи (99-119 лева.).

Няма нито един артикул, който да коства колкото предходната година. Агнешкото се трансформира в деликатес – кг агнешко е с 35 % по-скъпо по отношение на предходната година, като в огромните магазини килограмът се продава за към 50 леи (19,79 лева.). Яйцата са скочили от 60 бани на 80 бани (от 24 на 32 стотинки), козунакът е поскъпнал приблизително с 11 леи (4,35 лева.) и според от пекарната и рецептата, цената му може да доближи и над 100 леи (39,58 лева.). Поскъпнали са всички съставки за козунаци и торти: брашно, захар, олио, стафиди. Брашното е с съвсем една трета по-скъпо от предходната година, а олиото е с съвсем 5 леи (2 лева.) повече. Двойно по-скъпа е и боята за яйца, обобщава уеб сайтът Profit.ro.

При зеленчуците най-голямо е нарастването при картофите - с 30 %. Пресните картофи предходната година са се продавали по 8 леи (3,16 лева) за кг, доматите – по 8-12 леи (3,16 - 4,74 лева), а краставиците – по 10 леи (3,95 лева). Тази година пресните картофи доближават 12 леи (4,74 лева), доматите вървят сред 12 и 16 леи (4,74 и 6,33 лева), а краставиците – 12 леи (4,74 лева).

Цената на безалкохолна напитка доближи 6,5 леи (2,60 лева) спрямо 5 леи (2 лева) на предишния Великден. Млечните артикули също са поскъпнали – маслото с 12 %, млякото с 15 на 100.

ХЪРВАТИЯ

С 30 % по-високи цени на храните посрещнаха Великден в Хърватия, където към 87 % от популацията са католици, а 4,4 % - православни християни. Социологически анкети разкриха, че 66,5 % от хърватите са настроени икономично към празника, до момента в който предходната година с такава настройка са били 54,3 на 100. Около 40 % от хърватите си бяха сложили таван на разноските за Великден от 500 куни (129 лева.), а 50 % – още по-малко – 300 куни (78 лева.). Тази година една по-скромна софра за Великден възлезе на към 550 куни (142 лева.), пресметна в. „ Вечерни лист “.

Все отново, празниците са си празници, и през седмицата преди Великден хърватите харчат с към 15 % повече по отношение на елементарна седмица. Според калкулации на Хърватската комерсиална камара разноските на хърватските фамилии в седмицата преди Великден са възлезли на 1,6 милиарда куни. Хърватите употребяват сред 5000 и 6000 тона сушено месо всяка година, като 2000 тона от това количество се пада на дните към Великден. Консумацията на храна в този интервал е четири пъти по-висока от междинната, като положителната вест е, че 90 % от продуктите са локално произвеждане и доста рядко импорт, като се изключи прошутото, съобщи пред „ Вечерни лист “ Бранко Бобетич от Хърватската асоциация на животновъдите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР