Православни духовници, които наскоро осветиха статуя на съветския диктатор Сталин

...
Православни духовници, които наскоро осветиха статуя на съветския диктатор Сталин
Коментари Харесай

Руски свещеници осветиха паметник на Сталин без одобрението на висшестоящото духовенство

Православни духовници, които неотдавна осветиха скулптура на руския деспот Сталин на обществено събитие в Русия, са работили без „ благословията “ или единодушието на висшестоящото духовенство, споделиха висши съветски свещеници, представени от Франс прес и Българска телеграфна агенция.

На 15 август пред цех в град Великие Луки, в западната Псковска област, беше открита 8-метрова скулптура на Бащата на народите в наличието на представители на локалната комунистическа партия.

Във видеоклипове, оповестени в съветски медии, се вижда по какъв начин православни духовници участват на церемонията и един от тях пръска със светена вода паметника на диктатора, прочут с това, че е наредил избиването на хиляди свещеници и преследването на църквата.

В оповестено през вчерашния ден изказване локалната епархия, подчинена на Московската патриаршия, удостовери, че тези свещеници са взели присъединяване в събитието „ без благословията или единодушието “ на висшестоящото духовенство.

„ Техните дейности и изказвания не показват позицията на управлението на Руската православна черква, а отразяват единствено техните лични отзиви и убеждения “, споделиха от епархията и прибавиха, че против свещениците е почнала „ инспекция “.

Управлявал сред края на 20-те години и 1953 година, Йосиф Сталин открива тоталитарен режим в Съветския съюз, при който са убити милиони хора. През този интервал десетки хиляди православни свещеници са екзекутирани или депортирани в ГУЛАГ. По заповед на Сталин са разрушени и хиляди църкви и религиозни монументи.

През 1943 година, в разгара на Втората международна война, Сталин въпреки всичко възвръща Руската православна черква, репресирана след Октомврийската гражданска война от 1917 година, като още веднъж разрешава избора на патриарх, който обаче е подложен под строгия надзор на тайните служби.

В Русия диктаторът буди противоположни оценки. Кремъл го показва като татко на успеха на Съветския съюз над нацистите през 1945 година В страната има монументи, бюстове и скулптури в негова чест, въпреки да са необичайност.

Кремъл не отхвърля руските репресии, само че ги омаловажава, представяйки ги като покруса без съответни виновници. В същото време той гръмко възхвалява мощта на Съветския съюз, изключително след нашествието в Украйна, която е представяна като „ денацификация “, в сходство с наследството от Втората международна война.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР