Православната църква почита днес паметта на свети Атанасий Велики -

...
Православната църква почита днес паметта на свети Атанасий Велики -
Коментари Харесай

Ататасов ден е: Зимата си отива, за да дойде лятото


Православната черква уважава през днешния ден паметта на свети Атанасий Велики - един от най-видните богослови и радетели за чистотата на християнската религия. В националните вярвания той е показан като владетел на снеговете и ледовете.

Св. Атанасий е роден през 295 година На 23-годишна възраст е ръкоположен за дякон. Пет години по-късно придобива епископски ранг. Като архиепископ на град Александрия той се включва интензивно в битката против бързо набиращата известност по това време арианска разкол в християнството, която отхвърля Бог Отец и Иисус Христос да имат една и съща фундаментална природа и преглежда Сина като по-нисше създание от Отеца.

Позицията му способства за оповестяването на арианството за разкол на Първия Никейски събор, само че му донася голям брой врагове и на няколко пъти е съден. Прекарва 15 от всичките си 47 години епископско служение в заточение. Умира на 2 май 373 година На гръцки език името му значи „ вечен “.

Атанасовден, както и предхождащият го Антоновден, се уважава като празник на ковачи, железари, ножари и налбанти, а дружно с това денят се тачи и като празник против чумата и шарката. За омилостивяване на заболяванията се пекат питки, които се надупчват с вилица, с цел да не се „ надупчат “ децата от шарка. Жените съблюдават същите забрани, които характеризират и Антоновден.

По традиция от времената, когато Атанасовден се е чествал по остарял жанр и е бил в самия завършек на януари, денят е именуван „ измежду зима “, защото националното вярване гласи, че след този празник зимата си отива.

Вярвало се е, че св. Атанас събличал вълнената си риза и обличал копринена. Качвал се на своя бял кон и се провиквал от Балкана: „ Иди си, зимо, идвай, лято! “

Празникът е прочут като Атанасовден, а имен ден честват Атанас, Атанаска, Наско, Насо, Нася.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР