Православната църква отбелязва днес празника Свети Дух, който винаги е

...
Православната църква отбелязва днес празника Свети Дух, който винаги е
Коментари Харесай

Църквата почита Свети Дух

Православната черква отбелязва през днешния ден празника Свети Дух, който постоянно е 51 дни след Великден и се чества на деня след Петдесетница.

Всяка година празникът Свети Дух се пада в понеделник и е обвързван по смисъл с празнувания на предния ден празник - Петдесетница. Двата празника са последни от Великденския цикъл.

Спасовден е!

На петдесетия ден от Възкресение Христово Свети Дух слязъл над апостолите и ги дарил с плодородни блага. В понеделника след Петдесетница православната черква популяризира Светата Животворна Троица - Бог Отец, Бог Син и Бог Дух Свети, които имат равно достолепие.

Според визиите на християнската религия, Светият Дух дава живот на тварите и освещава човешките души и тела. Той се изобразява като гълъб в църквите.

Светият Дух обогатява индивида с духовни блага и с плодове духовни, украсява индивида и с многообразни добродетели, прави го дърво положително, плодоносно, създаващо положителни плодове /Матея 7:17/.

Плодовете на Духа, по думите на деятел Павел, са: обич, наслада, мир, дълготърпение, доброта, благосклонност, състрадание, честност, благост, себеобуздание /Галатяни 5:22-23/.

В националните вярвания от Велики четвъртък до Свети Дух душите на всички мъртви са на независимост по Земята. На Свети Дух се прибирали и затваряли чак до идната година на Велики четвъртък, когато се отварят небесните двери.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР