Православната ни църква отбелязва днес голям празник - Преображение Господне.

...
Православната ни църква отбелязва днес голям празник - Преображение Господне.
Коментари Харесай

На Преображение Слънцето обръща гръб на лятото

Православната ни черква отбелязва през днешния ден огромен празник - Преображение Господне. Той се уважава още от първите епохи на християнството и е обвързван с явяването на Иисус Христос пред неговите свети възпитаници.

За да укрепи вярата на Петър, Иаков и Йоан, Христос се изкачил на планината Тавор в Галилея, отдалечил се от тях и почнал да се моли. Скоро те заспали, а когато се събудили, видели своя Учител изцяло видоизменен. Според евангелията „ (...) лицето Му светна като слънце, а облеклата Му станаха бели като светлина ”.

За всички вярващи християни и до през днешния ден Преображение Господне е обвързвано с смяна и с нова вяра. Затова празникът се отбелязва в края на християнската църковна година. В храма се освещава и първото грозде за годината.

Според българския фолклорен календар на 6 август настава трайно видоизменение в природата. Слънцето обръща тил на лятото и е с лице към зимата, щъркелите се събират на ята, преди да отлетят. На този ден се отваря небето и в случай че някой види това, се сбъдва всичко, което си назова. Ако някой се разболее, натопява се връзка сушени плодове, болният пие от водата и заболяването се преобразява.

На доста места в страната се провеждат панаири, разменят се животни и артикули. Някога са се сговаряли годежи и сватби.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР