Правосъдното министерство е обсадено от руснаци с фалшиви документи за

...
Правосъдното министерство е обсадено от руснаци с фалшиви документи за
Коментари Харесай

Руснаци с фалшиви документи нагло искат български паспорти

Правосъдното министерство е обсадено от руснаци с подправени документи за български генезис, нахалстващи да получат наше поданство. Очевидци разкриват, че броят им е по-голям даже от този на македонците, които са обичайни мераклии да се снабдят с български документи.

 

За да не сме голословни, дано забележим какво демонстрира статистиката. В далечната 2002 г, максимален брой са кандидат-българите от Македония – 2405 души. Кандидатите от Молдова, които желаят наши документи по генезис, са 1866, руснаците са единствено 445, а от Украйна - едвам 269 души. През 2019 година броят на преписките за лица от Македония е 10688, като документи получават малко над 5000 от тях. От Молдова аплайват 2170, само че стават българи единствено 555. От Русия аплайват 544 и получават наши документи единствено 174. Кандидатите от Украйна са 2856, с триумф приключва задачата единствено на 862 от тях.

 

А когато през 2022 година Русия нахлува в Украйна и стартира войната, тогава броят на преписките от Молдова е 2051, само че паспорти получават единствено 465. Кандидатите от Русия са към този момент 1316, само че е приет българският генезис едвам на 212 от тях. Преписките за лица от Украйна са 4508, наши паспорти вземат 1611 души. За 2023 година броят на преписките е: 1533 – от Молдова, утвърдените са 1919 души. Кандидатстват и 2429 руснаци, само че са утвърдени едвам 274 души. Броят на украинците, които се борят за български паспорти по генезис, е 3468 души, доказан е за 1269.

 

Кандидатите за наше поданство, които идват от Русия, Украйна, а също и от Беларус и Молдова, най-често работят с медиатори. В интернет е цялостно с разгласи на „ консултантски “ компании, нормално с адреси в Москва, които оферират цялостен комплект услуги – от събиране на нужните документи до подпомагане при подаването им в София. Цената е друга, само че най-често е закрепена на 3000 евро за украинци, 4000 евро за руснаци и беларуси.

 

Уверенията са, че работата ще се опече за година.

 

При това съгласно рекламите на тези медиатори даже не е нужно да се знае български език. Има и още по-нагли разгласи, които оферират „ цена до ключ ”, която стартира от 20 000 евро за жители на Руската федерация и 25 хиляди евро за мераклии от Беларус. Въпросните медиатори надменно са решили, че с пари могат да купят всичко в София. Друг е въпросът дали става тъкмо по този начин, както те дават обещание на клиентите си. Според данните на статистиката с български паспорти действително се снабдяват единствено доста дребна част от претендентите. Явно единствено парите не са задоволително изискване, с цел да се потвърди, че нечия баба или дядо са били българи по генезис.

 

Затова пък отрязаните руснаци стават все по-нагли и зачестяват жалбите им в медиите, че всеобщо им се отхвърлят наши паспорти по генезис. При това „ порязаните ” даже не си вършат труда да понаучат езика, макар че това е измежду главните условия за приемане на българско поданство.

 

В съветските конгреси, които разискват приемането на наш паспорт, се стартират няколко посреднически компании, от които клиентите били доста удовлетворени. Едната, която постоянно се загатва е „ Ален БГ “, записана във Варна, както демонстрира информация в Търговския указател, от съдружниците Олена и Олександър Грешилови. Компанията работи най-малко от 20-ина години, като дава цялостен комплект от услуги – от вписване на компания в България, през пазаруване на парцел в страната, до приемане на българско поданство въз основа на български генезис. Дадено е и конкретизиране, че е „ допустима и услуга за приемане на поданство по други правни аргументи “. Като цена е маркирано „ приблизително 300 евро, само че без разноските за превод, заверка на документи, държавни мита и такси “. Предвидена е и отстъпка, когато се явяват няколко претенденти „ по една и съща директна роднинска линия “. Все отново медиаторите са отбелязали, че те не търсят документи за генезис.

 

Друга посредническа компания, която предлага аналогични услуги е „ Анд “. И тя е записана във Варна, където, както е известно, от години живеят доста руснаци, притежатели на парцели по Черноморието. Тези компании са повече или по-малко легални и работят като медиатори от години.

 

В сивата зона, по ръба на закона, а постоянно и оттатък него обаче остават няколко мъже, които съвсем всекидневно се навъртат към постройката на правосъдното министерство, в която се преглеждат молбите на претендентите за българско поданство. Някои от тях се показват за украинци, само че избират да приказват с клиентите си на съветски и арогантното им държание наподобява на мутренските обноски от 90-те години. Тези мъже даже не се крият, въртят си бизнеса в сърцето на София. След като репортерите ги виждат, евентуално и в ДАНС са наясно със заниманията им. Още повече, че те даже не си вършат труда да се крият, а оживено дискутират, заобиколени от свои клиенти, освен това посред столицата.

 

Само че разпоредбите за взимане на българското поданство от една година са още по-затегнати. Разбира се, тук няма да обясняваме аргументите, нито пък ще се впуснем в тайни теории, че част от претендентите за наши документи евентуално са лица от службите, които се пробват в общата блъсканица да се инфилтрират неусетно. Няма да обясняваме и за какво е преференциално да се има български паспорт, кой не знае, че той дава право да се пътува в над 170 страни без виза и да се работи в Европа.

 

Затова пък към този момент не вървят хвърчащите бележки за български генезис по линия на някоя незнайна баба от незнайно село, за които преди време стремително помагаше по този начин нареченият Бате Харо – Петър Харалампиев, който към този момент N-та на брой година е обвиняем.

 

Днес мераклиите да ни станат сънародници би трябвало да показват документ, че някой от роднините им е записан като българин по генезис в страната, от която идват.

 

Как обаче да се откри подобен документ в „ братска ” Русия, чиито управляващи постоянно са отказвали да признаят българските общности, за които се знае, че са се изселили по време на турското иго.

 

При положително предпочитание даже и на този проблем може да се откри решение, общително изяснява представителка на посредническа организация. Чрез свои доверени хора в няколко града на Украйна можели да уредят издаването на подобен документ, съгласно който прадядото на претендента е роден там и е записан в регистрите като българин по генезис! Иначе казано, тъкмо тогава влизат в деяние подправените бележки

Достатъчно е да се напише основната дума в интернет и незабавно изскачат уеб сайтове, в които има подготвени бланки от времената на Съюз на съветските социалистически републики. за всевъзможни мотиви – раждане, гибел, цивилен брак и какво ли още не. Въпросните медиатори обаче нямат терзания, че ще бъдат разкрити фалшификатите им.

„ Купуването на документ за раждане в тогавашната Украинска ССР от нас значи закупуване на бумаги, които не могат да бъдат разграничени от същинските по външни характерности ”, твърдят рекламите

 

„ Да, правилно е, че всички документи се ревизират и от ДАНС, само че при войната в Украйна надали ще се откри служител, който да рови по архивите и да ни опровергае. Все отново по времето на Съюз на съветските социалистически републики значително украинци са се преместили да живеят в Русия, което прави историята достоверна ” – убеждава и посредничката, чието име към този момент се пази в загадка. От обясненията й излиза наяве, че част от тези 3000 евро са предопределени за служители, които няма да си вършат труда да ревизират документите. Само че, както демонстрира и статистиката, големият брой руснаци получават отвод.

 

От посредническите организации към този момент твърдо слагат едно главно условие – претендентът за български паспорт да не е престъпно проявен. Причината е, че инспекцията, която ДАНС ще направи, ще разкрие този факт, изясняват те.

 

След като войната на Русия в Украйна не стопира, от ден на ден съграждани на Владимир Путин разбираемо търсят малки врати, през които да изоставен родината си и да се спасят от призовки за фронта. Подобни са желанията и на мнозина украинци.

 

Доскоро богатите измежду тях имаха една доста преференциална алтернатива да сграбчен български документи и да се спасят из необятния свят. Чрез вложения те получаваха. така наречен златни паспорти. По тази скица да вземем за пример стават „ българи ” някогашните съветски посланици Сергей Потапов и Владимир Матвеев, които още преди години стават притежатели на луксозни парцели в Сапарева баня и по морето.

Планинската вила на Владимир Матвеев е записана на компания „ Адиум ”, посредством която той е вдигнал и бутиков комплекс с екокъщи „ Алено цвете ” в „ Бояна ”. Буквално преди няколко месеца той е взел българско ЕГН, както демонстрира информация в Търговския указател. Преди това в компанията си се води като жител на Руската федерация.

 

Колегата му Анатолий Потапов и неговата брачна половинка Татяна, сходно на Матвеев, също са получили българско поданство „ по заслуги ” още през 2009 година С наш паспорт се е сдобил и синът им Сергей, неразбираемо пък той за какви заслуги. Впрочем мандатът на Потапов свършва през 2008 година Малко по-късно предприемачът Сашо Дончев му подарява апартамент поради оказана помощ при договаряния с „ Газпром ". А руснакът бързо по-късно се захваща със личен бизнес в България. В партньорство с Пламен Тимев – Ганди стават вносители на водка, до момента в който в един миг „ не помнят “ да си заплащат акциза. Фирмата им банкрутира, а страната е ощетена с над 217 хиляди лв.. Семейство Потапови обаче стремително натрупат парцели в България. Никой даже не се сеща да им вземе българските „ златни ” паспорти.

Инфо: Уикенд

 

Тагове: Русия фалшиви документи посредници фирми „ Анд “ „ Ален БГ “ Олена и Олександър Грешилови Бате Харо – Петър Харалампиев Сергей Потапов Владимир Матвеев „ Адиум ” екокъщи „ Алено цвете ” „ Бояна ” Сашо Дончев Пламен Тимев – Ганди „ Газпром “
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР