Правосъдието на Ватикана разследва системата, чрез която е станало възможно

...
Правосъдието на Ватикана разследва системата, чрез която е станало възможно
Коментари Харесай

Ватикана разследва възможни злоупотреби с дарения, вложени в луксозна сграда в Лондон

Правосъдието на Ватикана проверява системата, посредством която е станало допустимо придобиването на първокласна постройка в Лондон посредством дарения за Църквата, съобщи Франс прес. Това е поредна деликатна спекулация, засягаща финансите на Светия трон след оставката началника на жандармерията, натоварена с досието.

Дали става въпрос за противоречиво ръководство на даренията, предопределени за бедните, или за почистване на сметки на върха на Ватикана? Разследването, почнало през лятото, показва "сериозни детайли за финансови злоупотреби, измами, корист с доверие и пране на пари ", съгласно заповедта за обиск, оповестена през днешния ден от седмичника "Еспресо ". Което, както наподобява, удостоверява усещането, че папа Франциск среща усложнения да ползва промяната си за финансова бистрота по върховете на Светия трон.

Правосъдието на Ватикана иззе на 1 октомври документи от офисите на самия Държавен секретариат, където работи персоналната защита на папата, както и от Службата за финансова информация - самостоятелен финансов регулатор. Това е единственото доказано от Ватикана, още същия ден.

В понеделник папа Франциск одобри оставката на Доменико Джани, дълготраен началник на сигурността във Ватикана и основен бодигард на Светия отец, поради приключване на информация от следствие на хипотетични финансови закононарушения.

Изтеклите документи попаднали в ръцете на проверяващия публицист Емилиано Фитипалди от "Еспресо ", който към този момент беше разгласил крадени документи за вътрешните финансови практики на Ватикана в границите на огромния скандал, наименуван "Ватилийкс Две " през 2015 година. Това докара до дело и наказание на испански свещеник за разпространяване на поверителни документи.

В центъра следователите в този момент съгласно документите на "Еспресо " са 650 милиона евро средства разполагаем на Държавния секретариат (през 2019 година), огромна част от които получени от дарения за Светия отец от благотворителни акции и действието на Римската курия.

Около 500 милиона евро от тази сума са били поверени през последните години на банка Креди сюис (Crеdit Suisse) със задачата да ги реинвестира.

Разследването се базира на сигнал на Института за религиозни действия (банката на Ватикана), от която Държавният секретариат е желая без доста пояснения през 2018 година заплащане на 150 милиона евро за окончателното придобиване на постройка в шикозния лондонски квартал Челси (17 000 квадратни метра, представляващи към 50 първокласни апартамента). Сделката е била на обща стойност 200 милиона евро, съгласно документи на "Еспресо ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР