Правомощията на главния прокурор не бива да бъдат променяни преди

...
Правомощията на главния прокурор не бива да бъдат променяни преди
Коментари Харесай

Цацаров счита, че президентът е подранил с консултациите за нов главен прокурор

Правомощията на основния прокурор не трябва да бъдат променяни преди избора на идващ, а президентът Румен Радев е подранил с консултациите за нов обвинител номер едно. Това стана ясно от думите на основния прокурор Сотир Цацаров след среща с президента, съобщи кореспондент на .
Цацаров изрази задоволство, че на срещата с президента била изразена " ясна липса на съвпадения " с вчерашните изказвания на водача на Българска социалистическа партия, за орязване на пълномощията на основния прокурор. Цацаров изрази неразбиране за какво да се желаят промени в статута и пълномощията на основния прокурор преди избора на нов основен прокурор - " дали не се цели страната да изпадне в състояние, в което прокуратурата да бъде в неособено устойчиво състояние ".
" Дайте да не вършим политическа далавера от това - първо да променим статута, след това да изберем основен прокурор - доста нелогично наподобява ", разяснява Цацаров. Той отхвърли да показа съгласно него от кои професионални среди да бъде новият основен прокурор. Всякакъв сходен коментар предопределя номинациите и избора. " Нито аз желая това, нито законът го позволява, нито президентът има такова желание ", акцентира Цацаров.
Главният прокурор отхвърли да разяснява изявленията на ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов. " Не мога да давам оценки на това, което Панова е споделил. Институционални спорове не са нужни, персонални спорове - още по-малко. Всеки дава отговор за думите си - аз за моите, Панов за неговите. Отговарям до последната писмен знак на това, което съм споделил, само че не ме карайте да разясня Панов. И през днешния ден денят е доста прекрасен, с цел да се занимавам с него ", сподели Цацаров.
Запитан дали президентът е споделил при срещата  с него сериозните си бележки за безотговорност, за недълбоки следствия на корупцията, офшорни сметки и прочие, Цацаров сподели, че " направените изказвания през вчерашния ден са изказвания, свързани и с политически позиции, и с пълномощията на президента и малко или доста е изцяло ясно, че не могат да бъдат предмет на диалог в този момент, тъй като са по друга тематика ".
Запитан дали би трябвало да се понижат пълномощията на основния прокурор, Цацаров съобщи, че във връзка с пълномощията на обвинител номер едно, както и във връзка с статута на другите двама огромни в правосъдната система, би трябвало да бъдат изпълнени рекомендациите на Европейската комисия.  По думите му няма място за какъвто и да е институционален дебелоглав и това, в случай че би трябвало да е цената за излизане от механизма, тази цена би трябвало да бъде платена, а и с цел да се сътвори някакъв механизъм на надзор. " Това единствено да се направи, е задоволително ", добави Цацаров и заяви, че новият правосъден министър Данаил Кирилов работи в тази посока. " До три седмици Министерството на правораздаването ще внесе законопроект в Народното събрание ", посочи Цацаров и разгласи, че съгласно него Данаил Кирилов " ще изненада доста хора с доста оферти за промени, които никой не е очаквал от него, визирайки идни промени в Закона за правосъдната власт.

" Имам поради механизъм, който да разреши надзор и следствие на основния прокурор, от една страна, а въпреки това, на правосъдна фаза да разреши и подобаващ обективен развой във връзка с шефовете на висшите съдилища. Ако някой споделя, че на досъдебната фаза въздействието на основния прокурор съществува, на правосъдната фаза пирамидата е същата, единствено че във връзка с шефовете на висши съдилища.
Президентът Румен Радев е подранил с съвещания за нов основен прокурор, уточни Цацаров. Той напомни, че мандатът на основния прокурор изтича на 10 януари 2020. „ Това значи, че съгласно закона най-рано процедурата може да бъде открита на 10 юли, а най-късно – на 10 септември тази година. При това състояние, когато и да се открие процедурата, гласуването е допустимо да се състои теоретично в края на октомври или ноември. Провеждането на такава среща или започването на съвещания през днешния ден, на 13 май, е много припрян развой ”, съобщи Цацаров и добави, че е показал това пред президента.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР