Правната комисия в парламента прие на второ четене промените в

...
Правната комисия в парламента прие на второ четене промените в
Коментари Харесай

Промените в съдебния закон минаха второ четене в комисия, има заявка за още поправки

Правната комисия в Народното събрание одобри на второ четене измененията в Закона за правосъдната власт (ЗСВ), които плануват да има обособена система за избор на проверяващ основния прокурор, както и удължение мандата на сегашния състав на Висшия правосъден съвет с още шест месеца.

Промените, импортирани скоро след окончателното приемане на промените в правосъдния закон, провокираха ужас измежду магистратите, които разясниха, че с тях се основава правна неустановеност.

 Парламентът утвърди на първо четене нова система за избор на проверяващ основния прокурор Парламентът утвърди на първо четене нова система за избор на проверяващ основния прокурор

Гласуването в комисия беше в деня, в който прокурорската гилдия отсрочи за повторно назначението на арбитър Даниела Талева с претекст, че в закона има пропуск. Тази тематика не беше повдигната и в закона не бяха нанесени корекции.

Талева би трябвало да ревизира сигнал против изпълняващия длъжността основен прокурор Борислав Сарафов, който обаче е подаден против него в качеството му на заместител на основния прокурор. Според членовете на колегията в закона не е конкретизирано на всички места, че определеният магистрат проверява и заместниците на основния прокурор.

Единственият късмет това да се поправи е при окончателното гласоподаване на измененията в зала.

Комисията отхвърли и предлагането, вкарано преди второ гласоподаване, на някогашния министър на правораздаването Надежда Йорданова. Тя предлага да се поправи различен пропуск и да се одобри, че основният прокурор може да възобновява прекъснато досъдебно произвеждане, когато не е минало през правосъден надзор. Подобен текст имаше в плана, само че с гласовете на Движение за права и свободи и ГЕРБ беше отритнат преди окончателното приемане на текстовете. Въпреки това Народното събрание е оставило в други членове да има отпратка към този фиктивен текст.

 Прокурорската гилдия отсрочи решението кой да проверява сигнал против Сарафов Прокурорската гилдия отсрочи решението кой да проверява сигнал против Сарафов

Според Десислава Атанасова от ГЕРБ обаче сходна корекция би трябвало да бъде завършена в законопроект и да мине съгласувателна процедура. Бившият правосъден министър посочи, че тъй като текстът е бил в плана на кабинета, той е минал през публично разискване.

Йорданова въпреки всичко отдръпна предлагането си и прикани за скорошна нова проверка на текстовете. Тя прикани за помощ от правосъдното министерство и призна, че при окончателното приемане на текстовете са позволени и други неточности.

Депутатите одобриха, че всяка година правосъдният съвет би трябвало да прави одит на системата за инцидентно систематизиране на делата, само че и на тази, по която се дефинира проверяващият основния прокурор. Изискванията, на които би трябвало да дават отговор системите за инцидентно систематизиране, ще се уредят в разпоредба от министъра на правораздаването, в съгласие с министъра на електронното ръководство, и в шестмесечен период всички системи да се приведат в сходство с нея.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР