Правната комисия в парламента прие на първо четене промените в

...
Правната комисия в парламента прие на първо четене промените в
Коментари Харесай

Законът за КПКОНПИ мина на първо четене. Предстои обществено обсъждане

Правната комисия в Народното събрание одобри на първо четене измененията в антикорупционния закон , препоръчани от "Продължаваме смяната " (ПП). От "Има подобен народ " (ИТН) поддържаха промените, само че споделиха, че ще изискат съществено пренаписване на текстовете преди гласуването им на второ четене.

Реформата на антикорупционното законодателство и антикорупционната комисия (КПКОНПИ) беше посочена от Политическа партия като една от. Промените плануват КПКОНПИ да бъде разграничена на две обособени комисии - една за битка с корупцията и втора за лишаване на нелегално добито имущество. Предлага се и основаването на фигурата на проверяващ контрольор, който да проверява корупционни закононарушения.

Късно вечерта в сряда измененията бяха признати на първо четене с поддръжката на Политическа партия, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и "Демократична България ". От Има Такъв Народ споделиха обаче, че по текстовете е нужна още "доста работа " и наложително пренаписване.

"Ще поемем уговорката да действаме доста интензивно в тази тенденция, тъй че да се получи най-после прекрасен, простете за израза - непокътнат закон ", сподели Андрей Михайлов от Има Такъв Народ.

Ива Митева , също от Има Такъв Народ, разкритикува закона и дефинира някои елементи от него като "абсурдни ". По нейно предложение комисията гласоподава планът да бъде публично разискван преди второто четене.

От ГЕРБ не поддържаха измененията, като някогашната министърка на туризма Николина Ангелкова упрекна кабинета в оставка, че си прави лична бухалка, тъй като желае да назначат отпред на КПКОНПИ вътрешния министър Бойко Рашков.

Рашков беше номиниран от Политическа партия, като съгласно новата управническа стратегия той би трябвало.

По-рано Кирил Петков упрекна Има Такъв Народ, че са саботирали антикорупционната промяна и са се противопоставили на номинацията на Рашков. По думите му от Има Такъв Народ са поискали всяка партия от ръководещата коалиция да има на всяко следствие.

От партията на Слави Трифонов тогава отхвърлиха да са отхвърляли предложение за това Рашков да оглави комисията. Те обаче не отхвърлиха да са предложили метода на ръководство на КПКОНПИ, разказан от Кирил Петков.

В сряда от Има Такъв Народ споделиха, че нямат "остри възражения " против номинацията на Рашков, само че записването на съответни имена опонира на процедурните правила.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР