Правителството започва за изплаща помощта от 40 лева на хотелиерите,

...
Правителството започва за изплаща помощта от 40 лева на хотелиерите,
Коментари Харесай

Държавата започва да изплаща 40-те лева на хотелиерите, подслонили украински бежанци |

Правителството стартира за изплаща помощта от 40 лв. на хотелиерите, подслонили бягащите от войната украински бежанци, оповестиха от Министерството на туризма. 

Всички украинци, влезнали в България от 24 февруари, получават краткотрайна протекция. Контролът за влизане в страната на всички гранични пунктове е омекотен, като е обезпечен денонощен спомагателен потенциал за посрещане.

Украинците трябва да се записват до 31 март, с цел да им бъде публикуван регистрационен документ (ламинирана карта) със фотография и QR код. Регистрацията се прави на граничния пункт.

Предвидени са нужните условия за информиране, посрещане на незабавни потребности, подпомагане за възрастни и деца, защита, мобилна връзка, сигурна зона за превоз и ориентиране към места за настаняване.

Получилите краткотрайна протекция имат право на помощ за подслоняване и изхранване (закуска, обяд и вечеря) в места за настаняване – в общ размер на 40 лв. дневно без Данък добавена стойност, в това число туристически налог, за период от 3 месеца. Същата помощ получават и хората, декларирали предпочитание за достъп до пазара на труда у нас, само че за период от 1 месец от датата на заявяването.

Сумата ще се дава на хотелиери, осъществяващи настаняване и изхранване на разселени лица от Украйна в категоризирани или регистрирани места за настаняване, вписани в Националния туристически указател.

Също по този начин помощта се планува да се употребява в обектите на Националния застрахователен институт, лечебни заведения, лечебни центрове и почивни станции, благосъстоятелност на страната и общините. За заслон ще бъдат употребявани при опция училищен и студентски общежития, центрове за личностно развиване, обекти на просветителното министерство и висшите учебни заведения.

Всички места за настаняване, вписани в Националния туристически указател, задължително трябва да вкарват данните в регистрите за настаняване в Единната система за туристическа информация, поради това, че при заявяване на средствата ще се прави инспекция посредством системата.

Средствата ще се изплащат ежемесечно от бюджета на Министерството на туризма след утвърждение от Министерския съвет, по предложение на министъра на туризма на база на в действителност осъществени разноски.

Заявленията за погашение на средствата ще се подават по електронен път посредством Системата за ръководство на националните вложения, като приемът ще започва, както следва:

За отчетния интервал от 24 февруари до 31 март ще стартира в 10 ч. на 1 април до 16:30 ч. на 5 април. 

За отчетния интервал от 1 до 30 април ще стартира в 10 ч. на 1 май до 16:30 часа на 5 май. 

За отчетния интервал от 1 до 31 май ще стартира в 10 ч. на 1 юни до 16:30 часа на 5 юни.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР