Правителството закрива специалната прокуратураПрезидентката внася конституционна жалбаХиляди хора излязоха на

...
Правителството закрива специалната прокуратураПрезидентката внася конституционна жалбаХиляди хора излязоха на
Коментари Харесай

Протести в Словакия срещу съдебната реформа

Правителството закрива специфичната прокуратура
Президентката внася конституционна тъжба

Хиляди хора излязоха на митинги в Словакия против проектите на новото държавно управление отпред с премиера Роберт Фицо за промени в наказателния кодекс на страната, съобщи АП.

Промените, препоръчани от трипартийния съдружен кабинет, включват план за закриването на специфичната прокуратура, която се занимава с тежки закононарушения, като корупция, проведена престъпност и екстремизъм. Според проекта сходни случаи ще би трябвало да бъдат поети от прокурори в районни служби, които не са се занимавали с сходни закононарушения от 20 години.

Около 20 000 протестиращи жигосаха тези проекти на централен площад в Братислава в четвъртък вечерта, заяви полицията. „ Мафия, мафия “ и „ Видяхме задоволително от Фицо “, скандираха стачкуващите.

Законодателството, утвърдено от държавното управление на Фицо, се нуждае и от утвърждение в Народното събрание, както и от президента, само че трипартийната коалиция има болшинство, задоволително, с цел да анулира предстоящото несъгласие от президентката Зузана Чапутова. Тя разгласи, че е подготвена да употребява и конституционна тъжба против законодателството. Не е ясно обаче по какъв начин ще се произнесе Конституционният съд.

Фицо се върна на власт за четвърти път, откакто неговата лява партия завоюва парламентарните избори в Словакия на 30 септември. Критиците му се притесняват, че Словакия ще изостави прозападния си курс и ще последва посоката на Унгария.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР