Правителството в сянка на опозиционния венецуелски лидер Хуан Гуайдо заяви,

...
Правителството в сянка на опозиционния венецуелски лидер Хуан Гуайдо заяви,
Коментари Харесай

Венецуела губи и последния етап от делото за златото си във Великобритания

Правителството в сянка на опозиционния венецуелски водач Хуан Гуайдо съобщи, че е с една стъпка по-близо до поемането на контрола върху златните запаси на богатата на нефт страна след последното решение на съда в Обединеното кралство.

Съдията от Върховния съд Сара Кокерил отсъди против режима на президента Николас Мадуро в техническо решение по отношение на назначенията, направени в Banco Central de Venezuela (BCV) от Гуайдо.

Тя откри, че решенията на Върховния съд на Венецуела, с които се блокират назначенията, не могат да бъдат приети от британското правораздаване.

Един от факторите, представени от Кокерил, е " ясното доказателство ", че във Върховния съд са били назнанечи съдии, подкрепящи Мадуро.

" Това е неуместно решение, което в последна сметка почива на стеснен юридически въпрос по отношение на признаването на задгранични правосъдни решения ", съобщи Сарош Зайуала от адвокатската адвокатска фирма Zaiwalla and Co, представляваща подкрепяния от Мадуро BCV.

В изказване Гуайдо изрази признателност за " честния и транспарантен правосъден развой " във Англия, противопоставяйки го на фокусирането на държавното управление на Мадуро върху " властта и парите ".

" Това решение съставлява още една стъпка в процеса на отбрана на интернационалните златни запаси на Венецуела и запазването им за венецуелския народ и неговото бъдеще ", сподели той.

Окончателната развръзка на делото следва да настъпи, откакто предходната година Върховният съд на Обединеното кралство постанови, че разногласието би трябвало да бъде прегледан още веднъж от по-долния Търговски съд в Лондон.

Според решението на Кокерил цената на 31 тона венецуелско злато, подадено в Английската централна банка, възлиза на към 1,95 милиарда $. Мадуро желае да си върне златото.

Досега обаче достъпът до него е бил отказван, защото Англия, дружно с други страни, в това число Съединени американски щати, признава Гуайдо за краткотраен президент.

Британските съдии към този момент постановиха, че са длъжни да следват решението на английското държавно управление чие ръководство да признаят, само че бяха оставили отворен правния аспект на въпроса.

По-късно тази година се чакат нови чувания, преди да бъде взето решение по делото като цяло.

Съединените щати и Венецуела прекъснаха дипломатическите си връзки през 2019 година, откакто година по-рано Мадуро беше избран отново за втори мандат на бойкотирано от опозицията гласоподаване.

Като нерешителен знак за евентуално стопляне на връзките обаче Вашингтон изпрати делегация на високо ниво в богатата на сила Венецуела през март, единствено дни откакто Русия нахлу в Украйна. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР