Правителството ще субсидира изграждането на нови заводи за полупроводници в

...
Правителството ще субсидира изграждането на нови заводи за полупроводници в
Коментари Харесай

Германия дава 20 млрд. евро на Intel и други чипмейкъри

Правителството ще субсидира построяването на нови фабрики за полупроводници в страната

Американската корпорация за чипове Intel ще получи лъвския къс от дотациите на Германия 
(снимка: Walden Kirsch / Intel)

Пандемията, с нейния дефицит на чипове, даде урок на напредналите стопански системи. Властите в страни като Германия оцениха трезво рисковете, свързани със зависимостта на локалната промишленост от доставките на полупроводникови съставни елементи, и започнаха стъпки за създаване на лични индустриални мощности за чипове.

До 2027 година немското държавно управление ще отпусне до 20 милиарда евро дотации за компании, които построяват уреди за произвеждане на чипове в страната, отбелязва Блумбърг, базирайки се на наличната информация за бюджетните проекти на държавното управление.

Източникът на финансиране за тези планове ще бъде по този начин нареченият Фонд за климата и трансформацията, който в началото беше основан, с цел да отговори на потребностите от декарбонизация на националната стопанска система. Но в изискванията на бюджетен недостиг проектът може да бъде приспособен за финансиране на планове за създаване на предприятия от полупроводниковата промишленост на Германия.

Между другото, по-голямата част от дотациите ще отидат за задгранични компании, само че немските управляващи явно не се тормозят изключително от това. Посоченият фонд ще ръководи средства в размер на до 180 милиарда евро, само че единствено част от тях ще бъдат ориентирани към стимулиране на производството на чипове в Германия.

Според източниците, 10 милиарда евро ще бъдат отпуснати на Intel Corporation до 2027 година, с цел да построи два завода за обработка на силициеви пластини в покрайнините на Магдебург. По този метод държавните дотации ще покрият към една трета от всички разноски на американската корпорация, която под ръководството на Пат Гелсингър осъществя проект за разширение на потенциала за произвеждане.

На неотдавнашната отчетна конференция за тримесечието, представители на тайванската TSMC разкриха желанията си да изградят дружество за договорно произвеждане на чипове в Германия за потребностите на локалната автомобилна промишленост. Фокусирането върху зряла литография в този случай леко понижава бюджета на плана, тъй че при обща стойност от 10 милиарда евро, половината от сумата ще бъде покрита от държавни дотации.

Около един милиард евро може да се употребяват за субсидиране на оборудването за произвеждане на чипове на Infineon покрай Дрезден, с общ бюджет за строителство до 5 милиарда евро. Други 750 милиона евро може да получи взаимното дружество сред ZF и Wolfspeed за произвеждане на силови полупроводникови съставни елементи въз основата на силициев карбид, които са търсени в автомобилната промишленост.
още по темата
Bosch и GlobalFoundries също са подготвени да разширят своите мощности за произвеждане на чипове в Германия. Така че 20-те милиарда евро дотации бързо ще намерят признателни получатели.

Германската самодейност не може да се съпоставя по мащаб с американската стратегия за субсидиране в размер на повече от $52 милиарда за идващите пет години според по този начин наречения “Закон за чиповете ”. Япония пък е отделила единствено $14 милиарда за идващите няколко години, а Индия чака да притегли вложители в построяването на локални предприятия за произвеждане на чипове посредством дотации в размер на $10 милиарда.

Властите на Европейски Съюз като цяло са подготвени да поддържат локалната полупроводникова промишленост, отделяйки 43 милиарда евро преди края на десетилетието, само че Германия, със своята обособена стратегия, си отрежда централна роля. Полша, Франция, Италия и Испания също аплайват за дотации от Европейски Съюз в построяването на локални предприятия за полупроводници.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР