Правителството реши Авиоотряд 28 да поеме управлението на ВИП „А”

...
Правителството реши Авиоотряд 28 да поеме управлението на ВИП „А”
Коментари Харесай

Авиоотряд 28 поема управлението на Правителствения ВИП на летището

Правителството реши Авиоотряд 28 да поеме ръководството на ВИП „ А” – Правителствена зала на летище София.

До момента терминалът се управляваше от летище София. С оглед функционалностите на обекта той не е включен в концесията на летище София, заради което се постанова прекачване на ръководството му към Авиоотряд 28, който с последните промени в Закона за гражданското въздухоплаване е преименуван на Държавен авиационен оператор. Решението не планува смяна в кръга на лицата, които имат право да минават през ВИП „ А”.

Частично се резервира и редът за прилагане – посредством изпращане на публично писмо от протоколните служби на съответните ведомства, като изпращането към този момент е до Държавния авиационен оператор. Решението на държавното управление няма да докара до спомагателни разноски, прехвърляния и други заплащания.

Иначе Министерски съвет одобри и Устройствения устав на Държавния авиационен оператор, който е приемник на Авиоотряд 28. С него се уреждат дейностите, функционалностите и числеността на оператора. Той ще е вторичен разпоредник с бюджет към министъра на превоза. Той извършва полети със особено предопределение, полети за потребностите на министерства и ведомства, обслужване на публични лица и делегации, преминаващи през ВИП „ А “ – Правителствена зала на летище София. Промените се постановат поради измененията в Закона за гражданското въздухоплаване и прехвърлянето на на ръководството на ВИП „ А” към Държавния авиационен оператор, заради концесията на летище София.

Кабинетът одобри решение за безплатно даване на парцели – обществена държавна благосъстоятелност, на Държавния авиационен оператор. Предоставят се три поземлени парцела, върху единия от които е ситуирана точно постройката на Правителствения ВИП. Другите са площадки за паркиране на въздухоплавателни средства. Имотите обслужват пасажерите и въздухоплавателните средства за полетите със особено предопределение.

Промените в Закона за гражданското въздухоплаване плануват преименуване на авиационния оператор Авиоотряд 28 в Държавен авиационен оператор. Към момента парцелите са обществена държавна благосъстоятелност, чиято прехрана се обезпечава от летищните такси, които събира комерсиалното сдружение „ Летище София “ ЕАД. Имотите не са включени в обекта на концесия на летище София. Предвид това събираните летищни такси не могат да продължат да се употребяват за по-нататъшната им прехрана. Проектът планува парцелите да бъдат предоставени за ръководство на Държавния авиационен оператор, който да обезпечава средствата, нужни за поддържането им, с оглед неговите функционалности и предназначението на парцелите.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР