Правителството прие нови, по-строи критерии, на които ще трябва да

...
Правителството прие нови, по-строи критерии, на които ще трябва да
Коментари Харесай

Правителството прие по-строги изисквания към университетските болници


Правителството одобри нови, по-строи критерии, на които ще би трябвало да дават отговор лечебните заведения, които имат претенциите да са образователна база за студенти, докторанти и специализанти по медицина и да правят научна активност. В момента към 40 лечебни заведения имат статут на академични, като на всеки медицински факултет в страната се падат по 6 академични лечебни заведения.

Причината за огромния брой академични лечебни заведения е, че в този момент съществуващите критерии за придобиването на този статут са прекомерно общи и лесни за покриване и с него се снабдяват и лечебни заведения, които нямат необикновен принос към образователната активност, а за сметка на това получават преимущества и привилегии.

С признатите промени за академични ще бъдат определяни единствено структури, които действително са обвързани с университет и надлежно с образованието на студенти, специализанти и докторанти и с реализирането на научна активност.

Предвижда се броят на лекарите, заемащи академична служба да е избран най-малък % от лекарския състав на съответната конструкция (30% за болница и 60% за клиника и отделение). Заемащите академичната служба “доцент “ или “професор “ би трябвало да са минимум 20% от лицата, заемащи академична служба в болница и минимум 10% от лицата, заемащи академична служба в клиниката или отделението.

Тъй като университетските длъжности се заемат по трудов контракт с висшето учебно заведение, посочените критерии потвърждават на процедура обвързаността на съответната болница или клиника и поделение с висшето учебно заведение и надлежно с образованието на студенти.

Друго условие е през последните 2 години най-малко 30% от студентите да са провеждали клиничното си образование в съответната конструкция.

Посоченият интервал от 2 години е минимално нужният, с цел да покаже, че лечебното заведение систематично е обвързано с образованието на студенти, а не еднократно.

Освен това най-малко10% от лекарските длъжности в съответната болница, клиника или поделение би трябвало да са за лекари-специализанти.

Залага се и най-малък брой постоянни докторанти, които да организират образованието и изследователската си активност в болничното заведение (най-малко 5 за многопрофилна болница, минимум 2 за профилирана болница и минимум 1 за клиника/отделение). С този аршин се потвърждава присъединяване на болничното заведение или клиниката и отделението в научната активност, която е съществена функционалност на университета, като по този метод се удостоверява обвързаността на съответната болнична конструкция с университета във всичките му съществени посоки на активност.

За лечебните заведения, които все още фактически са ангажирани в забележителна степен с образованието на студенти, специализанти и докторанти и с реализирането на научна активност, няма да са нужни спомагателни вложения за привеждането им в сходство с новата нормативна уредба.

Ако лечебно заведение или клиника и поделение, което не покрива новите условия, изиска да ги покрие, ще е належащо то да обезпечи минимум 10% от лекарските длъжности да бъдат за специализанти.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР