Правителството прие Наредба за устройството и правилата за дейността на

...
Правителството прие Наредба за устройството и правилата за дейността на
Коментари Харесай

Правителството прие Наредба за устройството и правилата за дейността на клиринговата къща

Правителството одобри Наредба за устройството и разпоредбите за активността на клиринговата къща.

С наредбата се дефинират устройството и активността на клиринговата къща за гарантиране на отговорностите на страните по подписаните фючърсни и опционни покупко-продажби на стокова борса, както и надзорът върху нея.

Клиринговите къщи са необятно публикувани на всички фондови тържища по света. Тяхната роля е да подсигуряват, че търговците имат задоволително средства, с цел да извършат избраната интервенция. Именно клиринговата къща е пазарният участник, който удостоверява, че даден търговец ще изплати сумата на скъпите бумаги, които някой желае да продаде. И противоположното – клиринговата къща подсигурява, че продавачът е притежател на избран брой скъпи бумаги.

С въвеждане на тази нова институция ще се подсигурява равнопоставеността на участниците в борсовата търговия посредством въвеждане на финансова гаранция на отговорностите на страните по борсовите покупко-продажби. Както на всички места по света и у нас има потребност от клирингова институция, която да следи за приключването на покупко-продажбите и да подсигурява заплащанията.

Ефектът от основаване на клирингова къща е улеснение на процеса, увеличение на сигурността по транзакциите и ускорение на скоростта, с която търговията може да се прави.

Държавна комисия по стоковите тържища и борсите ще издава лиценз за осъществяване на активност като клирингова къща.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР