Правителството предложи нов модел на финансиране на БНТ и БНР

...
Правителството предложи нов модел на финансиране на БНТ и БНР
Коментари Харесай

И след ремонта на закона, бюджетът на БНР и БНТ отново е в ръцете на МФ |

Правителството предложи нов модел на финансиране на Българска национална телевизия и БНР в план за измемение на Закона за радиото и малкия екран (ЗРТ), който е наличен за публично разискване до 18 ноември.

Промените са направени от работна група към Министерството на културата и имат за цел да осъвременят модела на финансиране, както и да съобразят бюджетите на двете медии с разпоредбите за държавни помощи.

Дълго чаканият законопроект обаче надали ще бъде посрещнат възторжено. От години двете съществени очаквания в посока на финансирането на БНР и Българска национална телевизия са за сензитивно нарастване на дотацията и за по-ясна методика на изчисляването ѝ, която да не е подвластна от волята на властта. Сега бюджетът е инструмент в ръцете на ръководещите, тъй като неговият размер се дефинира от финансовото министерство и се гласоподава с държавния бюджет в Народното събрание.

Какво се трансформира?

Не доста. Променят се по-скоро формулировки в закона, само че цялострана идея за финансирането остава. Финалната дума за размера на дотацията ще има още веднъж МФ. Субсидията ще се назовава бюджетен трансфер. Неговият размер още веднъж ще се утвърждава с плана за държавния бюджет.

В какъв размер ще е бюджетният трансфер?

Ясни критерии или методика за пресмятане (напр. формула за актуализиране или % от БВП) не са заложени.

УС на двете медии ще би трябвало да изготвят проектобюджет и по-специално - бюджетна прогноза за разноските за реализиране на публичните функционалности на Българска национална телевизия и БНР. След като те бъдат импортирани в Съвет за електронни медии, регулаторът ще сформира бюджетна прогноза и ще я внася в Министерството на финансите. То, на собствен ред, ще реши кой да е размерът на бюджетните прехвърляния. 

В плана за бюджет би трябвало да бъдат включени чистите разноски за реализиране на публичните функционалности на радиото и малкия екран. 

Съвет за електронни медии поема и ролята на надзирател за това по какъв начин се харчат средствата, отпуснати за публичните функционалности на Българска национална телевизия и БНР.

Дефиниране на публичната роля

В плана за изменение и допълнение на Закон за радиото и телевизията по-ясно Българска национална телевизия и БНР са дефицирани като публични медии и се показва, че бюждетът им, провиснал от страната, може да се харчи единствено за действия в тази сфера. 

Двете медии ще регистрират пред Съвет за електронни медии по какъв начин извършват публичната си функционалност, а когато пускат нови услуги, ще би трябвало да защитят авансово тяхната изгода за обществото.

Радиото се цифровизира

В едногодишен период от влизането в действие на този редактирания Закон за радиото и телевизията Министерският съвет би трябвало да одобри проект за тестово въвеждане на наземно цифрово радиоразпръскване на радиопрограми (DAB+) в Република България, е записано още в препоръчаните промени. Това значи, че се вкарва и мултиплекс за радиата, по сходство на този за малките екрани. Съгласно проекта радиооператорите, които имат настоящи лицензии за радиодейност за основаване на стратегии, предопределени за разпространяване посредством електронни съобщителни мрежи за наземно аналогово радиоразпръскване, могат да популяризират стратегиите си и посредством електронни съобщителни мрежи за наземно цифрово радиоразпръскване за същия период и на територия, посочени в лицензиите им.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР