Правителството предлага преобразуване на факултета със седалище в гр. Велико

...
Правителството предлага преобразуване на факултета със седалище в гр. Велико
Коментари Харесай

Нови промени във висшите военни училища в страната

Правителството предлага превръщане на факултета със седалище в гр. Велико Търново на Национален боен университет " Васил Левски ", оповестиха от Министерски съвет след днешното съвещание на Министерски съвет.

Правителството утвърди Решение на Министерския съвет за предложение до Народното събрание за превръщане на факултета със седалище в гр. Велико Търново на Национален боен университет " Васил Левски " и за изменение на Решението на Народното събрание за превръщане на Висшето военно общовойсково учебно заведение " Васил Левски ", Висшето военно учебно заведение за артилерия и противовъздушна защита " Панайот Волов " и Висшето военновъздушно учебно заведение " Георги Бенковски " в Национален боен университет " Васил Левски " (ДВ, бр. 62 от 2002 г.; изм., бр. 37 от 2018 г.).

Преобразуването на факултета със седалище в гр. Велико Търново на Национален боен университет " Васил Левски " се предлага въз основа на позитивна оценка на съответния план от Националната организация за оценяване и акредитация, според Протокол № 7 от съвещание на Акредитационния съвет, извършено на 09.04.2020 година

След закриването на факултет " Авиационен " от състава на Националния боен университет " Васил Левски " и прекосяването на активността му в структурата на Висшето военновъздушно учебно заведение " Георги Бенковски " в осъществяване на т. 18 от Решението на Народното събрание за разкриване на висше военно учебно заведение с название " Висше военновъздушно учебно заведение " Георги Бенковски " ", обнародван Дъждовни води, бр. 34 от 23.04.2019 година, в действие от 01.01.2020 година, в актуалната конструкция на Националният боен университет " Васил Левски " има два факултета, което не подхожда на наложилите се стандарти и критерии за наименованието " университет " и неговото действие и битие.

Предлага се факултетът в гр. Велико Търново да бъде преобразуван в два факултета с наименования, надлежно " Сигурност и защита " и " Логистика и технологии ". В двете нови съществени звена на Университета в гр. Велико Търново ще се организира образование на курсанти по специалността " Организация и ръководство на военни формирования на тактическо равнище " от контролираната специалност " Офицер за тактическо равнище на ръководство " в професионално направление " Военно дело " и на студенти по други специалности и професионални посоки, по които университета има получена акредитация от Националната организация за оценяване и акредитация.

Закриването на факултет " Авиационен " от състава на Националния боен университет " Васил Левски " в осъществяване на горепосоченото решение на Народното събрание с изключение на, че постанова усъвършенстването на структурата на университета за по-пълно и по-качествено осъществяване на всички предоставени му функционалности и присъщи действия, само че постанова и прецизирането на т. 7 от Решението на Народното събрание за превръщане на Висшето военно общовойсково учебно заведение " Васил Левски " , Висшето военно учебно заведение за артилерия и противовъздушна защита " Панайот Волов " и Висшето военновъздушно учебно заведение " Георги Бенковски " в Национален боен университет " Васил Левски " , обнародван Дъждовни води, бр. 62 от 2002 година, изм., бр. 37 от 2018 година, както и анулацията на т. 4 от Приложението към т. 4 на това решение, определяща неподвижен парцел в землището на Долна Митрополия, възложен в ръководство в сегашния миг на Висшето военновъздушно учебно заведение " Георги Бенковски ", вместо на Националния боен университет " Васил Левски ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР