Правителството предлага компенсации за месеците май и юни на високи

...
Правителството предлага компенсации за месеците май и юни на високи
Коментари Харесай

Компенсации за бизнеса: 80% от ръста на цената на тока над суми от 200 лв.

Правителството предлага обезщетения за месеците май и юни на високи цени на електрическа енергия - 80% от покачването на цената на електрическата енергия над сумата от 200 лева

Относно природния газ кабинетът възнамерява цялостния размер на компенсацията от април плюс 100% от покачването на цената за май.

Това стана ясно на брифинг на ръководещите след срещата им с работодателски и синдикални организации, оповестява БНР.

Схемата, която е контрактувана на днешната среща с бизнеса, се разграничава от тази, която анонсира нощес министър председателят Кирил Петков, тъй като става въпрос за цена на тока, която ще се компенсира над 200 лева и с 80% от страната. А това, което беше оповестено, беше 225 към 85%.

"Досега беше 185.59 и се покачва на 200 лв.. Начинът на погашение на компенсацията - 80 % от растежа над 200 лв. без таван се изплаща непосредствено като отплата към бизнеса, 20 % над тази цифра се изплаща към бизнеса.

За газ обичайна конструкция е цялото покачване на цената април по отношение на май плюс цялата отплата за април, т.е. цената за месец май няма да е по-висока в последна сметка от тази за месец април ", съобщи министърът на енергетиката Александър Николов.

Държавата предлага за юли и по-нататък дълготрайни ограничения и по-скоро автоматизиране на процеса на компенсиране на българския бизнес поради високите цени на електрическата енергия. Това ще стане и посредством законодателни промени.

От изявленията на бизнеса не стана ясно дали те ще анулират планувания за 18 май митинг. Но стана ясно, че този следобяд те ще се видят с представители на превозвачите, които също са декларирали огромен митинг на 18 май.

"Мерките, които държавното управление даде обещание да продължат за месеците май и юни с експлицитната спогодба, че ще имаме дълготрайно трайно и стабилно решение от 1 юли насетне, ние можем да успокоим всички български бизнесмени, всички работещи хора в България ", сподели ръководителят на Българската стопанска камара Добри Митрев.

В рамките на днешния диалог са обсъждани и доставките на полутечен газ от Съединени американски щати, както и на азерския газ, който от 1 юли би трябвало да потече в цялостен размер към страната ни.

Премиерът Кирил Петков разгласи: "Фактът, че азерският газ ще потече в цялостните си количества от 1 юли, без значение по кое време се приключва гръцката връзка, което беше голям триумф и потвърди, че действително отводът ни от тези количества бил липса на предпочитание за договаряния или нещо друго, само че не е било от това, че е нямало потенциал този газ да бъде вкаран ".
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР