Правителството подготвя предложения за промени в здравеопазването, които ще бъдат

...
Правителството подготвя предложения за промени в здравеопазването, които ще бъдат
Коментари Харесай

Правителството подготвя реформа в здравеопазването

Правителството приготвя оферти за промени в опазването на здравето, които ще бъдат показани най-рано през юни, когато се чака да са подготвени анализите, върху които в този момент работят специалистите. Това стана ясно от думите на министъра на финансите Асен Василев по време на разискването на бюджета на НЗОК на първо четене в трите парламентарни комисии - по опазване на здравето, по финанси и по труда и обществената политика. С плануваната дълготрайна промяна се чака диагностично обвързваните групи да заменят клиничните пътеки.

" За новото са нужни средства, само че то идва не с преструктуриране на бюджета, а с преструктуриране на системата ", разяснява за ДУМА депутатът от Българска социалистическа партия и зам.-председател на парламентарната комисия по опазване на здравето проф. Георги Михайлов. Той напомни, че " бюджетът е конструиран в екстремална обстановка - четири поредни избори за 10 месеца и КОВИД-криза ".

От думите на министър Василев стана ясно, че се възнамеряват промени, по които частните лечебни заведения купуват медикаменти, медицински произведения и други В момента те не ползват Закон за обществените поръчки.

За 2022 година е планувано общопрактикуващите лекари да получат 363 млн. лева, а лекарите експерти в извънболничната помощ - 380 млн. лева За дентална помощ се залагат 239 млн. лева, за болничната са планувани 2,75 милиарда лева, за медикаменти - 1,51 милиарда лева Здравноосигурителните доходи са с 11,1% повече по отношение на м.г., уточни шефът на НЗОК проф. Петко Салчев.

С 10 " за " и 5 " въздържали се " депутатите от здравната комисия одобриха бюджета на НЗОК за 2022 година на първо четене. Той бе признат и от комисията по бюджет и финанси.

Бюджетната комисия одобри бюджета на ДОО за 2022 година на първо четене с 12 гласа " за " и 7 - " срещу ". От 1 април минималната заплата става 710 лева Толкова става и минималният застрахователен приход за земеделските стопани и тютюнопроизводители, както и за самоосигуряващите се. Очаква се пенсиите за трудова активност, отпуснати до 31 декември 2021 година, да бъдат обновени с 6,1%, а за интервала от 1 януари до 30 юни 2022 година минималната пенсия за стаж и възраст става 370 лева

Финансовият министър Василев разяснява, че с бюджета не се подвигат налози и осигуровки. Румен Гечев от Българска социалистическа партия акцентира, че увеличението на осигурителния предел е в полза на хората с високи приходи, защото им е преференциално да вършат по-високи вноски и да получават по-висока пенсия. Той бе безапелационен, че в този момент хората с ниски приходи заплащат и за тези с високите, а това не е заслужено.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР