Правителството отпуска 1 300 000 лева за изграждане на алтернативен

...
Правителството отпуска 1 300 000 лева за изграждане на алтернативен
Коментари Харесай

Държавата отпусна пари за справяне с водната криза в най-голямото добричко село

Правителството отпуска 1 300 000 лв. за създаване на различен тръбопровод, който ще зарежда добричкото село Стожер.

Припомняме, че най-голямото село на общината, с над 2000 души, е изправено пред водна рецесия повече от година. През юли локалните поданици се подвигнаха на митинг, поради продължаващото безводие, а в селото беше оповестено бедствено състояние. Една от аргументите беше затруднената връзка с ВиК Добрич, която и към днешна дата остава на същото равнище. Свикана беше експертна комисия, която установи, че водните източници, захранващи селото, са на привършване и бяха прегледани три разновидността на различно водоснабдяване.

На изключителна сесия на Добричкия общински съвет беше решено това да се реализира посредством създаване на трасе от магистралния тръбопровод Батово - Добрич . Със средства за реализацията на този план, създаден още през 2017 година, обаче не разполагат нито Добричка община, нито ВиК - Добрич.

По самодейност на кмета на Добричка община Соня Георгиева са извършени голям брой срещи с Асоциацията по ВиК, ВиК холдинга и в Министерството на районното развиване и благоустройството, с цел да бъдат осведомени с казуса. След диалози с министър Виолета Комитова, е провиснал спомагателният трансфер от 1,3 милиона лв.. Предстои актуализация на плана, а действителното строителство по водопровода се чака да стартира напролет на 2022 година.

Към момента Стожер се доставя с вода от няколко каптажа, само че от Регионалната здравна ревизия на няколко пъти обявяваха, че тя е негодна за пиянство . Селото е на воден режим, като от 22.00 часа до 6.00 часа чешмите остават сухи. В избрани квартали няма и задоволително налягане за битовите електроуреди, заяви още Соня Георгиева.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР