Правителството осигурява над 850 000 лв. компенсации за деца без

...
Правителството осигурява над 850 000 лв. компенсации за деца без
Коментари Харесай

Кабинетът отпуска компенсация за родители, чиито деца останаха извън детската градина

Правителството обезпечава над 850 000 лева обезщетения за деца без място в детска градина, реши кабинетът на днешното си съвещание.

Правителството отпуска 853 305 лв. за обезщетения на фамилиите на 1055 деца, за които не е обезпечено място в детска градина в интервала от 1 март до 30 април 2023 година От тях 848 349 лв. са предопределени за компенсиране на разноските за развъждане и образование на 1048 деца на територията на Столична община, 4130 лв. са за фамилиите на 6 деца, живеещи в община Пловдив, а 826 лв. са за едно дете от община Родопи. Право на отплата от страната имат родители на деца от тригодишна възраст до постъпването им в I клас, които не са признати в държавни или общински детски градини или учебни заведения, в които са кандидатствали. За тях общината по местоживеене не е предложила друго равностойно място в общинска детска градина или учебно заведение.

Ето всички решения, които одобри кабинетът " Денков " през днешния ден:

 

Вицепремиерът Мария Габриел е избрана за ръководител на Националната комисия за битка с трафика на хора към Министерски съвет

Правителството дефинира вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел за ръководител на Националната комисия за битка с трафика на хора към Министерския съвет.

Съгласно друго държавно решение вицепремиерът Мария Габриел е избрана за ръководител и на Централната комисия за битка против противообществените прояви на малолетните и малолетните към Министерския съвет.

 

Правителството дефинира Мария Габриел за ръководител на Съвета за стопански разбори

Министерският съвет дефинира заместител министър-председателя и министър на външните работи Мария Габриел за ръководител на Съвета за стопански разбори.

Съветът за стопански разбори, основан с Постановление на Министерски съвет № 28 от 2023 година, слага основите на развой на последователно и стабилно обезпечаване на българското държавно управление със задълбочена академична икономическа експертиза, която да бъде насочна точка при вземането на стратегически решения за смяна в политиката.

В дневния ред на Съвета се включват значими за развиването на страната тематики, по които посредством даване на научна и изследователска експертиза, следва да се предложи отговор на настоящите провокации. Съветът прави оценка също дълготрайните опасности и провокации пред българската стопанска система и насочва оферти за най-подходящите политики за тяхното превъзмогване.

Създаването на Съвета е планувано като промяна в Националния проект за възобновяване и резистентност на Република България.

 

Одобрени са промени в Надзорния съвет на Национален осигурителен институт

Правителството дефинира за членове на Надзорния съвет на Националния застрахователен институт (НОИ) министъра на труда и обществената политика Иванка Шалапатова, заместник-министъра на финансите Георги Клисурски, Добринка Вичева, шеф на политическия кабинет на министъра на стопанската система и промишлеността и Катя Паракозова, специалист в кабинета на министъра на опазването на здравето.

Те ще заменят досегашните представители на кабинета в надзорния съвет Лазар Лазаров, Росица Спасова, Катя Ивкова и Димитър Данчев. Промяната е по отношение на решението на Народното събрание за избиране на нов състав на Министерския съвет.

По закон Надзорният съвет на Национален осигурителен институт се състои от по един представител на всяка от национално представителните организации на работодателите и синдикатите и еднакъв на тях брой членове, избрани от държавното управление, един от които наложително е заместник-изпълнителен шеф на Националната организация за приходите.

 

Социалната пенсия за напреднала възраст става 276,64 лева от 1 юли

Социалната пенсия за напреднала възраст ще се усили от 247,00 лева на 276,64 лева от 1 юли, реши държавното управление.

Промяната ще докара до растеж на пенсиите, които не са свързани с трудова активност, защото по закон техният размер се дефинира според от обществената пенсия за напреднала възраст. Това са пенсиите за военна и гражданска неработоспособност, обществената пенсия за неработоспособност и персоналната пенсия. Ще се покачат и размерите на нормативно откритите добавки към пенсиите - за непозната помощ и за ветерани от войните.

Министерски съвет утвърди промени в оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “

Министерският съвет одобри решение за изменение на оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “ (ОПОС 2014-2020 г.), съфинансирана от Европейския фонд за районно развиване, Кохезионния фонд на Европейския съюз и държавния бюджет.

Предложението за изменение има за цел ориентиране на освободен финансов запас към възможни ограничения и бенефициенти по програмата. Осигурява се опция за в допълнение финансиране на действия по предпочитана ос 1 „ Води “ за създаване на ВиК инфраструктура и уреди за филтриране на отпадъчни води, както и за рекултивация на депа за битови боклуци по предпочитана ос 2 „ Отпадъци “ с принос към осъществяване на отговорности на Р България по наказателна процедура на Европейския съюз.

С плана на изменението се актуализира информация, обвързвана с прекратения контракт на Столична община за огромния план по предпочитана ос 2 „ Отпадъци “ - трета фаза на интегрирана система от уреди за отнасяне на битовите боклуци и се ревизира финансовия проект на програмата.

В сходство с правилото на партньорство измененията са съгласувани и утвърдени от всички заинтригувани страни с оглед сполучливото им осъществяване в обсега на оперативната стратегия.

 

Одобрен е отчет за резултатите от съвещание на Съвет „ Външни работи/Търговия ” на Европейски Съюз

Министерският съвет одобри отчет на министъра на стопанската система и промишлеността за присъединяване на България в съвещание на Съвет „ Външни работи/Търговия ” на Европейски Съюз, което се организира на 25 май 2023 година в Брюксел.

По време на съвещанието е разисквано съдействието в границите на Съвета по търговия и технологии и Глобалното съглашение за стомана и алуминий. В тази връзка България е подкрепила метода на Европейската комисия за реализиране на непрекъснато решение на въпроса с търговията сред Европейски Съюз и Съединени американски щати.

В рамките на съвета министрите са дискутирали вероятностите за развиване на комерсиалните връзки сред Европейски Съюз и Китай и подготовката за 13-а министерска конференция на Световната комерсиална организация.

 

Удостоверенията за професионална подготовка влизат в единен указател

Създава се общ Регистър на издадените удостоверения, свързани с добита професионална подготовка по специалност, която не е контролирана в България, нужни за достъп или за практикуване на специалността в друга страна членка. В новия единен указател ще могат да се открият също обезсилените удостоверения и отводите за издаване на такива удостоверения.

Това плануват признатите от Министерския съвет промени в Наредбата за изискванията и реда за издаване на удостоверения, свързани с добита професионална подготовка на територията на Република България, нужни за достъп или за практикуване на контролирана специалност на територията на друга страна членка.

Новият единен указател ще бъде построен и поддържан от Националния център за информация и документи (НАЦИД) към МОН.

С обединяването и надграждането на до момента съществуващите регистри на документите, свързани с добита професионална подготовка по нерегулирани специалности, ще се облекчи достъпът до тях от жители, работодатели и държавни органи в страните членки, което е основна причина за свободното придвижване на услуги в Европейски Съюз като част от общия пазар.

 

Правителството утвърди рамкови позиции за присъединяване на българската делегация в Срещата на върха на страните-членки на НАТО на 11-12 юли 2023 година във Вилнюс

Министерският съвет на Република България одобри през днешния ден решение за одобрение на рамкови позиции за присъединяване в Срещата на държавните и държавните ръководители на страните-членки на НАТО на 11-12 юли във Вилнюс.

Срещата на върха ще се организира на фона на коренно променената стратегическа среда на сигурност, подбудена от непровокираната и несправедлива война на Русия против Украйна, която е жестоко нарушаване на открития интернационален правов ред и удар против съществуващата архитектура на сигурност.

Основни резултати от срещата се чака да бъдат решения по отношение на продължаването на политическата и практическа поддръжка на Алианса за Украйна; надграждането на решенията от Срещата на върха в Мадрид (2022 г.) за усилване на сдържащия и защитителен капацитет на Алианса и приемането на нов ангажимент за вложения в защитата.

В рамките на форума ще бъдат извършени съвещания във формат съдружници, както и в партньорски формат с присъединяване на държавните и държавни ръководители на азиатско-тихоокеанските сътрудници Австралия, Нова Зеландия, Япония и Република Корея и на ръководителя на Европейския съвет и ръководителя на Европейската комисия. Програмата планува провеждането на първото съвещание на Съвета НАТО-Украйна с присъединяване на президента на Украйна Володимир Зеленски, както и неофициални съвещания на министрите на външните работи и на министрите на защитата.

 

Министерският съвет утвърди позицията на България по дело С-198/23 пред Съда на Европейския съюз

Министерският съвет одобри протоколно решение за одобрение на позиция на Република България по дело С-198/23 пред Съда на Европейския съюз. Делото е формирано във връзка нетранспониране в планувания период до 7 юни 2021 година на Директива (ЕС) 2019/789 на Европейския парламент и на Съвета от 17 април 2019 година за определяне на правила по отношение на упражняването на авторското право и сродните му права, използвани за избрани онлайн излъчвания на излъчващите организации и за препредаването на телевизионни и радиопрограми и за изменение на Директива 93/83/ЕИО на Съвета.

В позицията се показва, че все още планът на Закон за изменение и допълнение на Закона за авторското право и сродните му права, транспониращ Директива (ЕС) 2019/789, е импортиран за разглеждане в Четиридесет и деветото Народно заседание. Подчертава се, че след приемането и обнародването му в „ Държавен вестник “ актът ще бъде нотифициран в базата данни за националните изпълнителни ограничения.

Изтъква се, че форсмажорни условия, като световната пандемия от COVID- 19, и политически нестабилната конюнктура, основала се в страната след предварителното разформироване на няколко поредни състава на Народното събрание, са главните фактори, съдействали за забавеното транспониране. Посочва се, че неналичието на законодателен орган, който да се конституира и да продължи да работи в период, задоволително дълъг, с цел да бъде в положение да одобри каквито и да е закони, е обективно събитие, препятстващо транспонирането на европейските актове.

В осъществяване на решението на Министерския съвет ще бъде направена писмената отбрана по делото, която следва да бъде показана пред Съда на Европейския съюз.

 

Правителството утвърди позицията на България за формирано дело на Европейска комисия против страната ни пред Съда на Европейски Съюз

Правителството одобри Решение за одобрение на позицията на Р България за формирано Дело на Европейската комисия против нашата страна пред Съда на Европейския съюз. В позицията се упорства да се отхвърли напълно желае като безпочвен или при изискванията на алтернативност да се отхвърли желае в частта, в която България извършва наредбите на противоречивата Директива посредством настоящото си законодателство. Българската страна упорства да се отхвърли желае за налагането на наказания или при изискванията на алтернативност да понижи размера на поисканата от Комисията еднократно платимата глоба до вероятния най-минимален размер.

Делото на Европейска комисия е формирано за нетранспониране в период на Директива на Европейския парламент и на Съвета от 20 юни 2019 година по отношение на отворените данни и повторното потребление на информацията от публичния бранш. Предвижда се наредбите на Директивата да бъдат въведени в българското законодателство посредством Закон за изменение и допълнение на Закона за достъп до социална информация. Директивата е следвало да бъде въведена в българското законодателство до 17 юли 2021 година Поради забавяне в транспонирането от повече от 19 месеца, на 15 февруари 2023 година Европейската комисия сезира Съда на Европейски Съюз.

Изготвеният от Министерство на електронното ръководство план на позиция по формираното дело е прегледан и утвърден на съвещание на Съвета по европейски въпроси към Министерски съвет на 26 юни 2023 година В плана на позицията са посочени затруднената законодателна динамичност в страната, съществуване на отчасти транспониране на Директивата в националното законодателство и съществуване на фактическо приложение на разпореждания.

България неколкократно е изразявала публична позиция, че поредицата от предварителни парламентарни избори през последните две години се отразяват отрицателно на законодателния развой в България. Предходните три Народното събрание не гласоподаваха проектозакона в зала заради късия си период на битие. На 31 май 2023 година Народното събрание одобри на първо гласоподаване утвърждения от Министерския съвет план на Закон за изменение и допълнение за Закона за достъп до социална информация.

 

Михаил Околийски е избран за ръководител на Надзорния съвет на НЗОК

Министерският съвет одобри решение за смяна на представителите на страната в Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса.

За представители на страната са избрани Михаил Околийски, Илко Гетов, Георги Клисурски и Румен Спецов, на мястото надлежно на Момчил Мавров, Людмила Петкова, Мария Беломорова и Борис Михайлов.

Михаил Околийски понастоящем е заместник-министър на опазването на здравето. От 2014 година до юни 2023 година е ръководещ офиса на Световната здравна организация в България. В интервала 1998 – 2014 година е доцент в Националния център по публично здраве и разбори, бранш „ Психично здраве “, и прави експертна активност в региона на психологичното здраве, създаването на планове и национални стратегии и провеждането на епидемиологични проучвания. От 1990 до 1998 година работи в Хумболтов университет, Берлин, Германия, в региона на психологичната рехабилитация.

Илко Гетов също е заместник-министър на опазването на здравето. От юни до октомври 2022 година е ръководител на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените артикули, а от март до ноември 2013 година – негов член. От юни 2013 година до февруари 2020 година е ръководител на Управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз. От 2018 година до момента е професор в Университет „ Проф. доктор Асен Златаров “, Бургас. Притежава извънреден опит в региона на фармацията и лекарствената политика.

Георги Клисурски е заместник-министър на финансите. От август 2022 година до март 2023 година е ръководител на Съвета на шефовете на „ България Хели Мед Сървиз “ ЕАД - първото българско държавно сдружение, основано за осъществяване на полети за незабавна помощ по въздуха с хеликоптер. От декември 2021 година до юли 2022 година е консултант на вицепремиера по европейските фондове и министър на финансите Асен Василев. Има опит като икономист-консултант в областта на сливането и придобиването на компании, в сходство с правото на конкуренцията в Европейския съюз и Съединени американски щати.

Румен Спецов е актуалният изпълнителен шеф на Националната организация за приходите. Длъжността изпълнителен шеф на организацията господин Спецов е заемал и в интервала май 2021 година – август 2022 година Той е дълготраен чиновник на организацията. В интервала 2001 – 2006 година е работил в Териториална дирекция на Национална агенция за приходите – Добрич, а в интервала 2009 – 2015 година – в Централното ръководство на Национална агенция за приходите. С дълготраен опит в региона на данъчната политика и отбраната на националната сигурност.

За ръководител на Надзорния съвет на НЗОК е избран Михаил Александров Околийски.

 

2,5 мин. лева се дават за реализиране на дезинсекционна акция по поречието на река Дунав

Правителството утвърди финансиране в размер до 2,5 млн. лева по бюджета на Министерството на земеделието и храните за реализиране на дезинсекционна акция по поречието на река Дунав.

В резултат на многото дъждове и изменчиво време през тази пролет, се установи прекалено повишаване на популацията на комари по поречието на река Дунав.

Унищожаването на насекомите ще се реализира посредством навсякъде напръскване на засегнатите площи по цялото поречие на река Дунав. Дезинсекционна акция ще се извърши посредством професионални средства и техника, с цел да се реализира всеобщото заличаване на комарите и да се предотврати разпространяването на заболявания по хората и животните в тези рискови райони.

 

Одобрена е позицията на страната ни по дело на Съда на Европейски Съюз

Правителството утвърди позицията на страната ни по дело С-122/23 „ Легафакт “ ЕООД на Съда на Европейския съюз и даде единодушие за встъпване в произвеждане.

Делото е формирано по преюдициално питане на Върховния административен съд по отношение на административно дело за оборване на анулацията на инспекционен акт, публикуван от териториална дирекция на Националната организация за приходите. С акта са открити отговорности за налог върху добавената стойност (ДДС) и лихви за облагаемите доставки, с които сдружението надвишава облагаемия оборот за наложителна регистрация по Закона за налог върху добавената стойност (ЗДДС), от датата, на която е надвишен оборотът, до датата, на която е записано от органа по приходите, в това число и за доставката, с която е надхвърлен облагаемият оборот.

В утвърдената позиция се показва, че обсъжданата в основното произвеждане национална правна уредба е съвместима с правото на Европейски Съюз, защото използването на специфичната скица за освобождение от система на Данък добавена стойност на дребни предприятия, според от осъществяването в период на задължението на доставчика за подаване на заявление за наложителна регистрация по Данък добавена стойност, е проявяване на плануванаъа в Директивата за Данък добавена стойност опция - страните членки да могат да наложат други отговорности, които те смятат за нужни за обезпечаване вярното събиране на Данък добавена стойност и попречване избягването на данъчно облагане.

Конституирането на Република България като страна в производството по това дело ще разреши на страната ни сполучливо да се включи в процеса на правосъдие, реализиран от Съда на Европейския съюз, предвид на идентичното и тъкмо използване на общностното право.

 

Правителството утвърди позицията на Република България за съвещанието на Европейския съвет на 29-30 юни 2023 година

Министерският съвет утвърди позицията на Република България за присъединяване в постоянното съвещание на Европейския съвет на 29-30 юни 2023 година в Брюксел, Белгия.

В частта, отдадена на стопанската система, се планува да бъде изработен обзор на напредъка в региона на индустриалната политика, единния пазар и дълготрайната конкурентоспособност и продуктивност на Европейски Съюз. Европейският съвет ще приветства влизането в действие на единния патент на Европейски Съюз и последващото влизане в действие на Споразумението за обединен патентен съд и ще бъде насочен апел за ускорение работата по Акта за нулевите чисти излъчвания в индустрията, както и по Акта за сериозните първични материали. Акцент ще бъде подложен върху напредъка в региона на изкуствения разсъдък, както и върху производството на сериозни медикаменти.

По линия на миграцията водачите ще отчетат постигнатия прогрес в осъществяването на заключенията на Европейския съвет от 9 февруари 2023 година и ще потвърдят волята си за ускорена работа по всички миграционни направления.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР