Правителството одобри намерението за членство на България в Международната асоциация

...
Правителството одобри намерението за членство на България в Международната асоциация
Коментари Харесай

България ще кандидатства за членство в Международната асоциация за развитие

Правителството утвърди желанието за участие на България в Международната асоциация за развиване (MAP) и упълномощи министъра на финансите в качеството му на шеф за страната в Международната банка за възобновяване и развиване (МБВР) да подпише от името на българското държавно управление и показа пред MAP заявление за участие на страната ни и да организира договаряния за договаряне на изискванията за присъединение според учредителния контракт на Асоциацията.

MAP е основана през 1960 година и е единствената от 5-те организации от Групата на Световната банка, в която все още България не членува. Асоциацията добавя задачата на МБВР, като подкрепя най-бедните страни посредством даване на заеми при субсидиарни условия, безплатни помощи и техническа помощ, ангажира се и с облекчение на дълг по линия на разнообразни начинания. Дейността й е в сходство с главния мандат на Групата на Световната банка за понижаване на бедността и увеличение на споделения разцвет и като цяло с ролята на многостранните банки за развиване за дълготрайно активизиране на средства за решение на световни въпроси и неравенства.

Асоциацията се финансира обичайно от вноски на своите страни-членки, в това число първични и спомагателни вноски по линия на одобрявани на всеки три години зареждания, както и от прехвърляния от организации от Групата на Световната банка. Вноските в MAP се регистрират като публична помощ за развиване. При последното зареждане на институцията е възприето въвеждане на така наречен „ хибриден модел “, включващ и финансиране от финансовите пазари. В MAP членуват 173 страни, като множеството държави-членки на Европейски Съюз вземат участие като контрибутори в обособените зареждания.

Като показва желанието си за участие в MAP, България се причислява, посредством политиките и инструментите на още една интернационална институция, към тематиките, съставляващи световния дневен ред и цели. Членство на страната ни в MAP е идната разумна стъпка в подтекста на обрисуваната през последните години наклонност за преориентиране на взаимоотношенията на България с МБВР от прилагане на финансиране към прилагане на световен опит и експертиза. Партньорството в границите на MAP ще даде опция на страната ни да показва своята световна взаимност и по-голяма отговорност за справяне с проблемите в многостранната общественост. Получаването на България на статут на контрибутор в MAP е обвързвано с вероятност за дълготраен финансов ангажимент и дава право на изложение на независими позиции от всяка от страните-членки, отбрана на ползи, известност и глас по въпроси от световен темперамент.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР