Правителството одобри на днешното си заседание и предлага на Народното

...
Правителството одобри на днешното си заседание и предлага на Народното
Коментари Харесай

Законови промени разширяват правомощията на Мая Манолова

Правителството утвърди на днешното си съвещание и предлага на Народното събрание да одобри промени в Закона за омбудсмана. Те дават опция на националния публичен бранител да работи в сходство с най-високите модерни стандарти в обезпечаването на ефикасна отбрана на правата на българските жители.

Предлага се включването на експлицитна наредба, съгласно която омбудсманът ще може да преглежда тъжби на жителите против дейности и бездействия от страна на частния бранш. В момента пълномощията му се разгръщат единствено върху държавните и общинските органи и върху лицата, предоставящи публични услуги. На омбудсмана се разпорежда също по този начин да следи и предизвиква ефикасното използване на подписани и утвърдени интернационалните актове в региона на правата на индивида.

С цел реализиране на още по-голяма бистрота при избора на омбудсман, се предлага номинации да може да вършат и юридически лица с нестопанска цел в социална изгода, а избирането на публичния бранител от Народното събрание да става с очевидно гласоподаване. В допълнение към условията за заемане на длъжността се прибавя условие за предходен опит в региона на правата на индивида.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР