Правителството одобри и предлага на Народното събрание да приеме промени

...
Правителството одобри и предлага на Народното събрание да приеме промени
Коментари Харесай

Предлагат промени в организацията на туристическите пътувания

Правителството утвърди и предлага на Народното събрание да одобри промени в Закона за туризма.

Една от поправките е обвързвана с нуждата до 1 януари 2018 година в националното ни законодателство да бъде транспонирана инструкция на Европейския парламент и на Съвета за пакетните туристически пътувания и обвързваните пътнически услуги. С нея се ползват общи правила за образуване на туристически пакети и за образуване на туристически пътувания в границите на Европейски Съюз, като се подсигурява на търговци и туристи спазването на техните права и отговорности, без значение от националното право. С приемането на тази смяна ще се реализира хармонизация на българското законодателство с останалите страни в Европейски Съюз за активността на туроператорите и туристическите сътрудници, като се обезпечава равнопоставеност на туристическия пазар. Освен това, посредством проектозакона и транспонирането на директивата се цели да се понижи административната тежест и спазването на разноските, а също се ускорява ролята на взаимното признание на отбрана при неплатежоспособност.

С измененията в Закона за туризма се оферират още няколко ремонти, които също ще доведат до понижаване на административната тежест при даване на услуги. Премахва се условието за показване за някои публични удостоверителни документи на книжен притежател, като се вкарва нов формуляр, който в главната си част има декларативен темперамент.

Отпадат условията за показване на документи или техни копия за организация за ръководство на туристически регион, за сдруженията в процедурата по регистриране в Националния туристически указател, а също и при регистриране в Регистъра на туроператорите и туристическите сътрудници.

Предвиждат се облекчения и при категоризацията тук-там за настаняване и заведения за хранене и развлечения, при сертификацията на СПА центровете, както и облекчения при лицензирането на екскурзоводи, планински водачи и ски учители. Отпада също условието за показване на декларация по пример за регистрация в Търговския указател, както и декларация, че едноличният търговец не е подложен под забраняване. Предвижда се да отпадне условието за показване на информация за професионалната и езиковата подготовка на личния състав в някои обекти.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР