Правителството одобри и предлага на Народното събрание да приеме Доклада

...
Правителството одобри и предлага на Народното събрание да приеме Доклада
Коментари Харесай

Въоръжените сили могат да гарантират суверенитета на България, но с редица затруднения

Правителството утвърди и предлага на Народното събрание да одобри Доклада за положението на защитата и въоръжените сили за предходната години. Документът отразява настоящото положение на военните аспекти на националната сигурност и резултатите от осъществяването на политиката в региона на защитата през 2016 година С него Министерският съвет показва обосновани заключения и насоки за концентриране на напъните през идващия регистриран интервал, оповестяват от пресслужбата на Кабинета след днешното му съвещание.

През 2016 година във въоръжените сили са извършени 258 учения, като подготовката е съсредоточена най-вече в тактическите звена до батальон/дивизион. Формирования и обособени военнослужещи са взели участие в 14 задачи и интервенции зад граница на НАТО, Европейски Съюз и Организация на обединените нации. Общият брой военнослужещи, взели участие в плануваните ротации през годината, е към 760.

Общо 100 профилирани формирования за преодоляване на последици от бедствия са поддържали непрекъсната подготвеност и са провели общо 152 интервенции за оказване на помощ на популацията с присъединяване на 815 военнослужещи и 161 единици техника. В интервенцията за взаимни дейности с органите на Министерство на вътрешните работи по защита на държавната граница с Турция до края на 2016 година са се присъединили над 2700 военнослужещи.

Продължи осъществяването на Програмата за развиване на отбранителните качества на въоръжените сили на Република България 2020 и основаващият се на нея План за развиване на въоръжените сили, на пакета „ Цели за качества на НАТО 2013 " и поетите от страната задължения по 55 цели, както и подготовката на 50 формирования към груповата защита.

Основният извод от отчета е, че българските въоръжени сили са в положение да извършват дилемите си по задачите, произлизащи от конституционните отговорности по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната целокупност на страната в границите на груповата защита на НАТО и Общата политика за сигурност и защита на Европейски Съюз. Това обаче продължава да се реализира с редица усложнения, свързани със систематичния финансов дефицит, възходящия некомплект от персонален състав и неприятното положение на остарялото въоръжение и бойна техника. По тази причина някои задания се извършват с ограничавания.

Основните установени проблеми са свързани с некомплекта военнослужещи, който към този момент доближава 20% от щатния състав, макар напъните за набиране и задържане на квалифициран персонален състав; незадоволителното ресурсно обезпечаване на въоръжените сили; усложненията по поддържането и развиването на отбранителните качества.

В отчета се оферират съответни дейности в границите на Бюджет 2018, ориентирани към стартирането на политики за решение на най-сериозните проблеми на въоръжените сили, както и за планомерното осъществяване на задачите от Програма 2020. Те са в сходство с целите от държавната стратегия в бранш " Отбрана ".

Коренно променената среда на сигурност постанова и провеждането на спор за реализиране на дълготраен политически консенсус и правене на народен проект за нарастване на бюджета за защита до 2% от Брутният вътрешен продукт до 2024 година, в сходство с решенията от срещата на върха на НАТО в Уелс. Предвиждат се също сложни ограничения, свързани както с реализирането на политика за стабилно кариерно развиване на хората в защитата и търсенето на благоприятни условия за повишение на възнагражденията на военнослужещите, по този начин и с повишението на тяхното обществено състояние и издигането на престижа на военната специалност. През 2017 година главните старания ще бъдат съсредоточени върху поддържането и развиване на нужните качества за обмисляне и водене на интервенции по трите задачи на въоръжените сили, реализацията на главните капиталови планове за рационализация и осъществяването на сложни дейности за превъзмогване на некомплекта от военнослужещи.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР