Правителството одобри финансиране на дейности в условията на засилен миграционен

...
Правителството одобри финансиране на дейности в условията на засилен миграционен
Коментари Харесай

Кабинетът отпусна 32 млн. лева за справяне с мигрантския натиск

Правителството утвърди финансиране на действия в изискванията на засилен миграционен напън в размер на близо 32 млн. лева, се споделя в решение на Министерски съвет.

Министерският съвет одобри Решение за одобрение на финансиране на действия в изискванията на засилен миграционен напън, оповестява Правителствената осведомителна работа.
С Решението се предлага одобряването на финансиране в размер на 31 950 000 лева за финансово застраховане на дейностите на Министерството на вътрешните работи и Министерството на защитата в изискванията на засилен миграционен напън.

 

Ето какви решения взе Министерският съвет на съвещанието си:

 

Правителството одобри проекта за действие до 2024 година в образованието

Министерския съвет одобри Плана за деяние до 2024 година към Стратегическата рамка за развиване на образованието, образованието и ученето в Република България (2021-2030). С приемането на този документ се извършва и задължението на страната по Компонент 1.,,Образование и умения “ от Националния проект за възобновяване и резистентност.
Планът за деяние би трябвало да докара до възстановяване на качеството и приложимостта на образованието, на комплексната просветителна промяна, до усилване и построяването на уменията и основните компетентности измежду децата и учениците. Освен това се планува да се покачат ползата и мотивацията за учене, ангажираността на всички в просветителния развой, равнището на добитите умения, адаптивността към околната среда и пазара на труда, както и да се форсира приобщаване на всяко дете и възпитаник в просветителния развой.
В проекта са заложени действия по другите предпочитани области на Стратегическата рамка, периоди за осъществяването им, планувани са източници на финансиране, както и знаци за следене и разбор на осъществяването. Тези действия ще осъществят заложените в Стратегическата рамка цели и ограничения, които обгръщат всички значими провокации в системата на образованието и образованието като: ранното детско развиване, насърчаването на компетентности и гении, квалификацията на стимулирани и изобретателни учители, израждането на сплотени учебни общности и систематичната работа с родителите, ефикасното включване, трайното приобщаване и просветителната интеграция, въвеждането на просветителни нововъведения, цифровата промяна и устойчивото развиване, реализацията в специалностите на сегашното и бъдещето, ученето през целия живот, ефикасното ръководство.
Изпълнението на заложените действия ще се финансира със средства от държавния бюджет, както и от структурните фондове, от стратегиите за непосредствено финансиране от Европейския съюз и от други донорски стратегии и механизми.
Планът е създаден от необятен кръг специалисти от Министерството на образованието и науката и от външни специалисти с богат опит и подготовка в региона на образованието, образованието и ученето.

България ще даде целева вноска към Доверителния фонд на жертвите към Международния углавен съд

Министерският съвет утвърди 39 117 лв. по линия на формалната помощ за развиване на България, които да бъдат предоставени като целева вноска към Доверителния фонд на жертвите към Международния углавен съд за финансиране по програмата за Демократична република Конго.
Финансирането ще бъде обезпечено от средства по бюджета на Министерството на външните работи, предопределени за развиване и филантропична помощ.
Предоставянето на доброволния принос ще спомогне за усилване на ролята и видимостта на България в интернационален подтекст, както и за реализирането на външнополитическите цели на страната ни в публично значими области като отбраната на правата на индивида и, по-конкретно, на оказване на психо­социална поддръжка на жертвите на закононарушения и техните фамилии.

Правителството се разпореди с парцели

Министерският съвет позволи основаване на лимитирани вещни права върху поземлени парцели, благосъстоятелност на „ Напоителни системи “ ЕАД. Имотите се намират в гр. Долни Дъбник, общ. Долни Дъбник, обл. Плевен и гр. Асеновград, общ. Асеновград, обл. Пловдив.
На Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ (НКЖИ) се дава безплатно ръководството на 13 парцела - обществена държавна благосъстоятелност. Те са ситуирани на територията на с. Кликач и гара Церковски, община Карнобат, област Бургас. Това ще разреши реализацията на народен обект „ Рехабилитация на железопътния сектор Пловдив - Бургас, Фаза 2 “, Позиция 2:,,Премахване на прелезите и създаване на надлези/подлези за жп сектор Пловдив – Бургас “.
С друго държавно решение на НКЖИ се дава безплатно ръководството на 68 парцела - обществена държавна благосъстоятелност. Те са ситуирани на територията на община Братя Даскалови, област Стара Загора. Това ще разреши реализацията на народен обект „ Рехабилитация на железопътен сектор Пловдив - Бургас, Фаза 2 “, позиция 5 „ Модернизация на железопътен сектор Оризово­Михайлово “.
Правителството разгласи парцел обществена - държавна благосъстоятелност за парцел - частна държавна благосъстоятелност. Същият минава в ръководство на регионалния шеф на област Добрич. Имотът се намира в село Стожер, област Добрич и съставлява Урегулиран аграрен парцел IV, с отреждане за „ търговски обект “, с повърхност 2200 кв. м. Той е с отпаднала нужда за активността на Българска организация по сигурност на храните (БАБХ) - Областна дирекция по сигурност на храните (ОДБХ) - Добрич, и не се употребява по предопределение за потребностите и задачите на ОДБХ - Добрич. Сградата от години е разрушена, изцяло съборена и няма бъдеща вероятност за потреблението на парцела по предопределение.
„ Минпроект “ ЕАД ще може да продаде на „ Мини Марица – Изток “ ЕАД неподвижен парцел, представляващ два независими етажа, 12-ти и 13-ти етаж от почивна станция „ Марица Изток “, находяща се в гр. Несебър. С покупко-продажбата на недвижимия парцел ще се погасяват обществени държавни вземания от сумата против прехвърлянето и ще се обезпечат финансови средства за настоящите потребности на „ Минпроект “ ЕАД. Същевременно „ Мини Марица Изток “ ЕАД ще придобие благосъстоятелност върху целия неподвижен парцел, което ще улесни неговото стопанисване.
Правителството одобри изменение на РМС № 236 от 2022 година за безплатно прекачване правото на благосъстоятелност върху парцел - частна държавна благосъстоятелност на община Русе. С измененията парцелът, трансфериран за стопанисване на русенската община, ще се употребява не за просветителна активност посредством Средно учебно заведение с преподаване на немски език „ Фридрих Шилер “ - гр. Русе, както в началото е било записано в решението, а за реализиране на обществена и просветителна активност посредством „ Център за специфична просветителна поддръжка – Русе “. Искането е на кмета на общината, като задачата е да се обезпечат спомагателни пространства за ресурсно подкрепяне и образование на деца и възпитаници със специфични просветителни потребности съгласно спецификата на тяхното държание и потребността от в допълнение съоръжение. Имотът се намира в град Русе на ул.,,Рига “ № 1 и съставлява двуетажна постройка с повърхност 213 кв. м и партер.
Министерският съвет реши да отнеме заради отпаднала потребност парцел от Министерството на земеделието, храните и горите и да го преобразува в частна държавна благосъстоятелност. Имотът се намира в област Сливен, община Твърдица, гр. Шивачево, и съставлява едноетажна селскостопанска постройка със застроена повърхност 125 кв. м. Министърът на земеделието и регионалният шеф на област Сливен ще провеждат предаването и приемането на парцела по в едномесечен период с протокол.

Женя Атанасова е назначена за почетно консулско длъжностно лице на Република Молдова в Република България

Министерският съвет одобри Решение за разкриване на консулство на Република Молдова в Република България, ръководено от почетно консулско длъжностно лице, със седалище в гр. Бургас и консулски окръг, обхващащ територията на областите Бургас, Варна и Добрич и за назначение на г­жа Женя Атанасова за почетно консулско длъжностно лице.
Г-жа Атанасова е член на Управителния съвет на Българо­молдовската търговско-промишлена палата и заместник-председател на Съвета на шефовете и ръководител на Одитния комитет на „ Кепитал Холдинг Груп “ АДСИЦ и в качеството си на почетно консулско длъжностно лице се чака да работи интензивно за поддържане и в допълнение насърчаване на отличните двустранни връзки сред Република България и Република Молдова.
Откриването на почетно консулство на Република Молдова в гр. Бургас ще способства за увеличение на опциите за съдействие сред двете страни в икономическата, научно-образователната, туристическата и други области от съвместен интерес.

България и Египет ще задълбочат съдействието си в областта на защитата

Министерският съвет на Република България одобри решение за одобрение на план на „ Меморандум за съгласие сред Министерството на защитата на Република България и Министерството на защитата на Арабска република Египет за съдействие в региона на защитата “ като основа за водене на договаряния.
Отношенията сред Република България и Арабска република Египет следват динамичността на политическите действителности и имат добра основа за градивно и перспективно съдействие, в това число и в региона на защитата. Установени са обичайно положителни взаимоотношения и двете страни търсят благоприятни условия за разширение на съдействието във военната сфера.
Подписването на правно-нормативен документ сред министерствата на защитата на Република България и Арабска република Египет ще даде опция за развиване на дълготрайно и взаимоизгодно съдействие по необятен кръг въпроси в областта на отбранителната политика и въоръжените сили.
Основните насоки на съдействие, обрисувани в плана, са въпросите на политиката по защита и сигурност, взаимоотношение в областта на военното образование и обучение, съдействие в региона на битката с тероризма, взаимоотношение по линия на военната медицина и други области от съвместен интерес.

Кабинетът се срещна с резултатите от неофициалното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по превоз и енергетика

Правителството се срещна с резултатите от неофициалното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по превоз и енергетика, което се организира на 27-28 февруари 2023 година в Стокхолм, Швеция.
По време на първата транспортна сесия министрите разискаха бъдещата транспортна политика за конкурентоспособна и неутрална във връзка с климата Европа. България изрази кардинална поддръжка на главните цели на пакета „ Подготвени за цел 55 ”, като по едно и също време означи съществени терзания и усложнения за тяхното осъществяване в предлаганите периоди.
На взаимната сесия министрите на енергетиката и превоза разгледаха тематиката „ Енергийни и транспортни политики за интензивен преход на транспортния бранш след 2030 година “
В рамките на втората транспортна сесия бе разисквана тематиката „ Внедряване на пакета Подготвени за цел 55: обзор и шерване на най-хубави практики ”. Българската страна изрази позиция, че развиването на железопътния превоз е от предпочитано значение за националната транспортна политика, защото железниците оферират екологосъобразен, безвреден и енергийно ефикасен превоз.

Министерският съвет приключи предварително концесия за рандеман на уязвим растителен тип - блатно кокиче, по искане на концесионера

Министерският съвет одобри решение за предварително преустановяване на Договор за даване на концесия за рандеман на уязвим растителен тип - блатно кокиче, по искане на концесионера,,Фито Палаузово “ АД. Обектът на концесията е естествено находище на блатно кокиче, представляващ предпазена околност „ Блатото “, в землището на с. Палаузово, община Стралджа, област Ямбол.
С решението договорът се приключва по взаимно единодушие заради значително изменение на характерностите на обекта на концесия през 2021 и 2022 година, в следствие от дълги интервали на засушаване, които го вършат неспособен за рандеман на блатно кокиче.
Предсрочното преустановяване на контракта е възможно съгласно Закона за концесиите и планувано в контракта с концесионера.

Дадено е позволение за потребление на кораби под непознато знаме, по отношение на създаване на нова кейова стена за корабно място в пристанищен терминал Бургас-запад

Правителството позволи на „ Главболгарстрой “ АД и „ Главболгарстрой Интернешънал “ АД, съдружници в ДЗЗД „ Пристанищна инфраструктура - КМ 28 ”, да употребяват профилирани драгажни кораби „ MILFORD “,,,КENFORD “,,,SEAFORD “ и „ WESTFORD “, плаващи под знамето на Белиз, за осъществяване на хидротехнически работи в териториалното море на Република България, както и във вътрешните морски води - акваторията на пристанищен терминал Бургас-запад.
ДЗЗД „ Пристанищна инфраструктура - КМ 28 “ е реализатор по контракт с концесионера на пристанищен терминал Бургас-запад „ БМФ Порт Бургас “ за осъществяване на строителството на обект:,,Изграждане на кейова стена за корабно място № 28, отвесна планировка, техническа инфраструктура и уреди и драгажни действия в оперативната акватория и зона за маневриране “, подобект № 1:,,Изграждане на кейова стена за корабно място № 28, техническа инфраструктура и уреди “.
Даденото позволение е за период от 24 месеца, считано от датата на постановяване на Решението.

Одобрени са ограничения за стабилизиране и финансово излекуване на „ Български пощи “ ЕАД

Правителството утвърди отчет на заместител министър-председателя по икономическите политики и министър на превоза и известията Христо Алексиев с ограничения за стабилизиране и финансово излекуване на „ Български пощи “ ЕАД.
Вицепремиерът ще предприеме дейности за известяван на Европейската комисия за нужда от краткотрайна поддръжка, под формата на обществен запас, за излекуване и преструктуриране на сдружението.
Сред главните краткосрочни ограничения е усъвършенстването на съществуващия потребителски програмен продукт. Това ще разреши до края на 2023 година компанията да навлезе на бързо растящия и мощно печеливш куриерски бизнес сегмент. Ще се заложи и на предоговаряне на ценовите условия по комерсиалните контракти с корпоративни клиенти и договорите за достъп до мрежата.
Паралелно с оздравителните ограничения ще стартира и план по цялостна цифрова промяна на,,Български пощи “ ЕАД.
Временната поддръжка има за цел сдружението да посрещне краткосрочните потребности от парични потоци до въвеждането на проект за преструктуриране. Предвижданията са страната да даде обществен запас на сдружението в размер на най-малко 50 млн. лв., след одобрение на мярката от службите на Европейската комисия. По този метод ще могат да приключат сполучливо диалозите за финансиране от „ Българска банка за развиване “ ЕАД.

Граничният пункт „ Струмяни – Берово “ и инженерната инфраструктура до пункта стават „ национални обекти “

Граничният контролно-пропускателен пункт „ Струмяни – Берова “ сред общините Струмяни, Благоевградска област, и Берова, Република Северна Македония, става народен обект. Това реши на днешното си съвещание Министерският съвет.
Със същото решение за народен обект се афишира и инженерната инфраструктура до граничния пункт, в това число път III-1008 (Кресна – Кулата) Струмяни – Микрево – Раздал – Клепало – граница със Северна Македония.
Обявяването на тези обекти за национални обезпечава опция за осъществяване на облекчени законови процедури по смяната на предназначението на засегнатите поземлени парцели (от аграрни и горски територии в урбанизирани), отчуждаване за създаване на инженерна инфраструктура, постройките и сервитутите.
Наред с това ще се форсира стартът на строителство на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Струмяни – Берова “. Проектът е стратегически и се финансира по стратегия Интеррег VI-A ИПП България – Северна Македония 2021 – 2027.

Министерският съвет даде дерогация от рестриктивните мерки за съветски доставки за АЕЦ „ Козлодуй “, свързани с военните дейности в Украйна

Министерският съвет позволи на днешното си съвещание да бъде предоставена дерогация от член 2, параграфи 1 и 2, член 3ж, параграф 1 и член 3и, параграфи 1 и 2 от Регламент на Съвета (ЕС) NO 833/2014 по отношение на ограничаващи ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна. Така българската нуклеарна централа АЕЦ „ Козлодуй “ ще може да изнася артикули и технологии с двойна използва при осъществяването на контракт, категорично споменат в приложение към днешното решение на Министерски съвет.
С дерогацията се позволява също вносът на артикули от желязо и стомана от Русия при осъществяване на контракти, изброени също в приложение към днешното решение. Ще бъде вероятен и вносът на други артикули от Русия и свързаната с тях техническа помощ, нужни за осъществяването на контракти според упоменатите приложения.
Дерогацията ще важи до приключването на въпросните контракти.
,,АЕЦ Козлодуй “ ЕАД е притежател на единствената атомна централа в Република България - АЕЦ „ Козлодуй “, която е най-големият производител на електрическа сила в страната, като обезпечава повече от една трета от националното годишно електропроизводство Безпроблемната и постоянна употреба на централата е въпрос на енергийна и на национална сигурност.
Основният приоритет при употребата на АЕЦ „ Козлодуй “ е поддържането на най-високо равнище на техническа и нуклеарна сигурност, радиационна отбрана, безвредни и здравословни условия на труд, както и опазването на околната среда. Гарант за безаварийното електропроизводство и нуклеарната сигурност са регулярните доставки и консултантски услуги/техническа помощ от проектанти, конструктори и производители на инсталирано5о в централата съоръжение. Тъй като тя е построена по руски план, в огромната си част системите и оборудването и са с съветски генезис. С оглед на това, огромна част от договорите за доставки на артикули и даването на услуги, свързани с надеждната и безвредна употреба на блокове 5 и 6 на АЕЦ „ Козлодуй “, са подписани или се постанова да бъдат подписани с съветски реализатори.

Одобрена бе позицията на България за присъединяване в постоянното съвещание на енергийните министри на Европейски Съюз

Министерският съвет утвърди позицията на България за присъединяване в постоянното съвещание на Съвета на Европейски Съюз „ Транспорт, телекомуникации, енергетика “, част,,Енергетика ”, което ще се организира в Брюксел, Белгия, на 28 март 2023 година
По време на съвещанието се чака да бъде реализиран общ метод по предложенията от Газовия пакет, включващ Директивата и Регламента по отношение на общите правила за вътрешните пазари на възобновими газове, природен газ и водород. С утвърдената позиция, българската страна показва кардинална поддръжка за постигането на общ метод на Съвета, с оглед обрисуване предварителната позиция, като основа за подготовката за договаряния с Европейския парламент. Потвърждава се значимата роля на нисковъглеродния водород за реализиране на климатичните и енергийните упоритости на Европейски Съюз.
В рамките на съвещанието се планува енергийните министри да обменят отзиви по предложенията за промяна на модела на електроенергийния пазар на Европейски Съюз, оповестени на 14 март 2023 година Българската страна поддържа напъните на Европейска комисия за подготовка на процеса за промяна на структурата на пазара на електрическа енергия на територията на Съюза. Идентифицираните от Европейска комисия регулаторни механизми и ограничения биха съдействали за обезпечаването на дълготрайна непоклатимост на пазара и цените в границите на енергийния преход, за гарантирането на сигурността и достъпността на доставките в средносрочна и дълготрайна вероятност, както и за постигането на задачите за енергийна самостоятелност на Европейски Съюз.
Планирано е по време на съвещанието да бъде реализирано политическо съглашение за удължение периода на използване на Регламент (ЕС) 2022/1369 на Съвета от 5 август 2022 година по отношение на координирани ограничения за понижаване на търсенето на газ. Страната ни ще поддържа пускане на писмена процедура за утвърждение.
В края на съвещанието Европейска комисия ще показа информация по отношение на подготовката за идния зимен интервал.

Одобрени са резултатите от присъединяване на България в Съвета на Европейски Съюз по претовареност и обществена политика

Правителството утвърди резултатите от присъединяване на България в Съвета на Европейския съюз по претовареност и обществена политика, което се състоя на 13 март 2023 година в гр. Брюксел, Белгия.
В рамките на съвещанието бяха извършени ориентационни диспути, първият от които беше отдаден на Европейския учебен срок през 2023 година Съветът одобри Съвместния отчет за заетостта за 2023 година и утвърди Заключенията по отношение на годишния преглед на устойчивия напредък.
Тема на втория спор беше „ Една година от съветската експанзия против Украйна: заетостта и общественото състояние в Европейски Съюз, с акцент върху ситуацията на пазара на труда на бежанците от Украйна “. По време на работния обяд министрите разискаха ситуацията на украинските деца в подтекста на съветската експанзия в Украйна.

Министерският съвет утвърди резултатите от присъединяване на България в съвещанието на Съвет „ Правосъдие и вътрешни работи “

Министерският съвет утвърди през днешния ден резултатите от присъединяване на България в съвещанието на Съвета на Европейския съюз „ Правосъдие и вътрешни работи “, част,,Правосъдие “, което се организира на 10 март в Брюксел.
Председателството и Комисията показаха настояща информация по отношение на правосъдните дейности и битката против безнаказаността във връзка с закононарушенията, осъществени по отношение на съветската експанзия против Украйна.
По време на съвещанието се организира продан на отзиви по отношение на пречките пред достъпа до правораздаване и тяхното превъзмогване. Министърът на правораздаването Крум Зарков съобщи, че България поредно работи за подобряването на достъпа до правораздаване и означи последните законодателни промени в Закона за правната помощ и Закона за медиацията, които улесняват присъединяване на жителите и бизнеса в правосъдните производства.
Министрите утвърдиха плана на Заключения на Съвета по използването на Хартата на главните права на Европейски Съюз за ролята на гражданското общество в отбраната и одобряването на главните права. Беше извършена и полемика по тематиката по отношение на битката против расизма и антисемитизма. В изявлението си министър Зарков означи 80-тата годишнина от спасяването на българските евреи по време на Втората международна война, като добави, че следва завършване на плана и приемане на Националния проект за деяние за битка с антисемитизма и опазване на еврейското завещание.
В рамките на Съвета се организира и работен обяд, по време на който министрите разискаха опасността от свързаната с разпространяването на опиати проведена престъпност за нашите общества.

Министерският съвет одобри законопроект, с който се вкарват значими промени в Закона за електронното ръководство

С препоръчаните промени се вземат решение основни въпроси от първостепенна значимост за въвеждането на действително електронно ръководство. Измененията са ориентирани към удобства за жителите и бизнеса, които доста ще понижат административната тежест и ще ускорят обслужването, което страната и общините са длъжни да дават по закон. Основните оферти за смяна са следните:
Електронните услуги ще могат да се декларират без дипломиран електронен автограф от физически лица – с цел да ги заявим ще е нужно единствено да влезем със средство за електронно идентификация с уместно равнище на сигурност, след което ще подаваме заявката, попълвайки онлайн форма.
При декларирано единодушие, в системата за несъмнено електронно връчване ще бъде допустимо електронно връчване на актове, фишове и наказателни постановления. За задачата се предлага изменение на член 43 от Закон за административните нарушения и наказания, с което се урежда редът за връчване на фиш, електронен фиш, акт за определяне на административно нарушаване, формирани в отсъствието на нарушителя, или наказателно разпореждане.
Отпадат като условие всевъзможни хартиени документи и други физически носители /включително стикери/ за доказване на данни за лица или обекти, които са вписани в указател.
Ще бъдат понижени таксите за административни услуги, когато те се дава по електронен път. Регламентира се института на медиатора при даване на административни услуги. Така хората, които не употребяват осведомителните технологии, ще бъдат улеснени и няма да се постановат да пътуват до по-голямо обитаемо място, с цел да заявят административна услуга. Такива медиатори могат да бъдат Български пощи, библиотеките и всеки, който офиси наоколо до жителите.
Създава се опция за цялостна електронизация на административни процеси посредством включване на спомагателни лица като първоначални админи. Ще се вкара обвързване за служебно даване на информация за субекти отвън държавната администрация, които вземат участие в административното обслужване.
Налага се обвързване за водене на регистри в електронен тип, в това число посредством система за централизирано ръководство на регистри.

Правителството утвърди промени в цената за таксите, събирани от Агенцията по вписванията

Министерският съвет гласоподава през днешния ден Постановление за изменение и допълнение на Тарифата за държавните такси, събирани от Агенцията по вписванията (АВ), призната с Постановление на Министерски съвет 243 от 2005 година
Измененията са свързани с прекосяването на Централния указател за особените залози (ЦРОЗ) към АВ и, надлежно, цялостната електронизация на регистъра, превръщането му в обществена база данни за вписаните условия по Закона за особените залози и смяната в характера на производството. Предвижда се въвеждането за първи път на електронни услуги по Закона за особените залози, както и даване на профилирани услуги за автоматизиран достъп до регистъра.
Промените ще улеснят потребителите в изчислението на таксите и ще допринесат техният размер да бъде авансово определяем и предвидим. В същото време отпадат такси за осъществяване на информации и издаване на удостоверения, които няма да са нужни поради публичността на Централния указател на особените
залози. Така се понижават административната и финансова тежест върху потребителите на ЦРОЗ.
Измененията на цената целят също да се уеднакви методът при установяване на таксите по водените от АВ други регистри с национално значение; да се дефинират такси за въведените нови електронни и други услуги и да се обезпечи опция за отдалечено подаване на заявление и осъществяване на информации и приемане на уверение онлайн.
Промените ще влязат в действие от 1 април 2023 година, докато се чака да бъде приключена в целокупност новата осведомителна система на особените
залози и да бъдат признати, надлежно издадени и останалите нормативни промени, относими към тази промяна.

Одобрена е позиция на страната ни по дело С-717/22 на Съда на Европейския съюз

Със свое решение държавното управление утвърди позицията на Република България по дело С-717/22 на Съда на Европейския съюз (СЕС), формирано по преюдициално питане. Запитването е отправено от Районен съд-Свиленград, по отношение на висящо пред него административно наказателно дело за обжалване на наказателно разпореждане на Териториална дирекция Митница Бургас в Агенция „ Митници " в частта, с която е лишен в интерес на страната предметът на нарушаването „ митническа контрабанда ”, с митническа стойност 73 140,06 лв..
Предмет на преюдициалното питане е пояснение на разпореждания на правото на Европейския съюз, свързани с пропорция и пропорционалност на санкционната интервенция в правото на благосъстоятелност, в случаите, когато отнеманото имуществото, предмет на нарушаването, принадлежи на причинителя на нарушаването и в случаите, когато принадлежи на трето лице, друго от нарушителя, при форма на виновност несъобразителност.
С решението държавното управление дава и единодушие за встъпване в производството. Конституирането на Република България като страна в производството по това дело ще разреши на страната ни сполучливо да се включи в процеса на правосъдие, реализиран от Съд на Европейския съюз, предвид на идентичното и тъкмо използване на правото на Европейския съюз.

Правителството утвърди позицията на Република България за присъединяване в съвещанието на Европейския съвет, което ще се организира на 23 и 24 март 2023 година в Брюксел

Министерският съвет утвърди позицията на Република България за присъединяване в постоянното съвещание на Европейския съвет, което ще се организира на 23 и 24 март 2023 година в Брюксел, Кралство Белгия. Република България ще бъде показана от президента Румен Радев.
Основните тематики, които водачите на страните членки на Европейски Съюз ще обсъдят са: Украйна, Конкурентоспособност, Единен пазар и стопанска система, Енергетика. Под т.,,Други въпроси “ Председателството и Европейска комисия ще осведомят за напредъка по осъществяването на заключенията от 9 февруари 2023 година в частта „ Миграция “, както и ще бъде разисквана Международната донорска конференция за потърпевшите от земетресенията в Турция и Сирия.
Европейските водачи ще продължат полемиката по отношение на съветската експанзия против Украйна във всички нейни аспекти и задължението от страна на Европейски Съюз за продължение на многостранната поддръжка за Украйна.
В подтекста на Конкурентоспособността, Единния пазар и стопанската система, ще обсъдят дълготрайната тактика на Европа за повишение на конкурентоспособността и продуктивността и потреблението на цялостния капацитет на Единния пазар. Ще бъде изработен обзор на напредъка по другите посоки, целящи привеждането на икономическата, промишлената и софтуерната база на Европейски Съюз в сходство с условията за зеления и дигитален преход, като ще бъдат предоставени спомагателни насоки.
Очаква се да бъде извършена и стратегическа полемика по геополитическите аспекти на търговията и приноса на комерсиалните връзки към конкурентоспособността на Европейски Съюз.
По тематиката Енергетика се чака водачите да подчертаят достиженията в региона на енергийния пазар и да разпознават нужните идни дейности, като главен детайл е използването на взаимната Платформа за закупуване на газ в Европейски Съюз.
На 24 март 2023 година ще се организира и среща на върха на страните от еврозоната в приобщаващ формат, които ще обсъдят икономическата обстановка и координацията на икономическите политики.

Одобрено е финансиране на ДА „ ДРВВЗ “ в размер на 40 млн. лева

Министерският съвет одобри Решение за одобрение на финансиране на Държавна организация „ Държавен запас и военновременни ресурси “ за 2023г.
Приемането на решението на държавното управление за одобрение на финансиране е обвързвано с идни разноски за закупуване на нови типове и количества горива за превъзмогване на последствията от спешни обстановки. Одобреното финансиране е в размер на 40 млн. лева

Правителството утвърди актуализация на дневните и квартирните пари при командировки и специализации в чужбина

Със свое решение държавното управление утвърди изменение на Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина (НСКСЧ), призната с Постановление на Министерски съвет № 115 от 03.06.2004 година. С него са избрани нови размери на дневните и квартирните пари, които служащите и чиновниците имат право да получат при командироване в чужбина.
Промяната има за цел да отговори на потребностите на работещите и на бизнеса и по едно и също време с това да се следват откритите обществени национални и европейски политики, отнасящи се до правата на командированите.
Размерите на дневните и квартирните пари, избрани в приложение № 2 на наредбата, са в действие от 2004 година и не са променяни досега. Настъпилите в този интервал основни промени в икономическите условия и в цените на съответните артикули и услуги постановиха осъвременяването на размерите на командировъчните пари.
С признатото решение са направени и промени, които целят привеждането на НСКСЧ в сходство с настъпили промени в обвързвано законодателство.

Одобрено е в допълнение финансиране на ЦИК за 2023 година в размер на 12,1 млн. лева за обезпечаване на дейностите по машинното гласоподаване

Със свое решение държавното управление утвърди в допълнение финансиране на Централната изборна комисия за 2023 година в размер на 12 108 000 лева Средствата са предопределени за финансовото застраховане на дейностите по логистичното и техническото обезпечаване на машинното гласоподаване в изборите за народни представители на 2 април 2023 година, като в тази сума е включен Данък добавена стойност.
Обезпечените с решението действия включват подготовка, модифициране и параметризиране на софтуера за профилираните устройства за електронно машинно гласоподаване (СУЕМГ), включително подготовка на демоверсия; подготовка, инсталиране и окомплектуване на СУЕМГ в склада; логистично обезпечаване и техническо обслужване на СУЕМГ в предизборния и изборния ден и превоз в и отвън страната, както и обезпечаване на Център за поддръжка при зародили проблеми със СУЕМГ.
В изискванията на неприет държавен бюджет за 2023 година финансирането на разноските ще се реализира по реда на член 11, алинея 2, т. 6 и алинея 3 от Закона за използване на разпореждания на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година, Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2022 година и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година, където е планувана експлицитна опция Министерският съвет да утвърждава финансиране за подготовката и произвеждането на избори според Изборния кодекс.

До 30 април се удължава срокът на Програмата за филантропично подкрепяне на разселени лица от Украйна с предоставена краткотрайна протекция в Република България

Министерският съвет одобри Решение за изменение и допълнение на Програмата за филантропично подкрепяне на разселени лица от Украйна с предоставена краткотрайна протекция в Република България (Програма), призната с РМС № 317 от 2022 година, променена и допълнена с Решения № 535, 665, 856, 909, 963 и 1038 на Министерския съвет от 2022 година и Решение № 141 на Министерския съвет от 2023 година
С Решението се удължава срокът на деяние на Програмата до 30 април 2023 година при настоящите сега условия.
Определя се и срокът на годност на издадената регистрационна карта на чужденците, на които е предоставена краткотрайна протекция от Държавна организация за бежанците - до 4 март 2024 година

Минко Ангелов е освободен от длъжността регионален шеф на област Хасково

Министерският съвет одобри решение, с което освобождава Минко Ангелов от поста регионален шеф на област Хасково. За краткотрайно изпълняващ длъжността е назначен заместител регионалният шеф Мартин Узунов. Правителственото решение е по отношение на пренасяне на друга работа на господин Ангелов.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !   

 

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР