Правителството одобри 3 млн. лева за развитие на интелигентно животновъдство

...
Правителството одобри 3 млн. лева за развитие на интелигентно животновъдство
Коментари Харесай

Правителството отпуска 3 млн. лв. за модернизиране на стопанството

Правителството утвърди 3 млн. лв. за развиване на интелигентно отглеждане на животни и растениевъдство в страната . Средствата се отпускат за действия по две национални научни стратегии на Министерството на образованието и науката - " Интелигентно отглеждане на животни " и " Интелигентно растениевъдство ". Това решение бе взето на днешното съвещание на Министерски съвет.

Целите на стратегиите са да се основават новаторски способи за създаване на съвременни стопанства, които да работят с по-малко човешки запаси и понижено влияние върху околната среда.

В първата година от осъществяване на програмата " Интелигентно отглеждане на животни " бяха разработвани прототипи, патенти, тримерни модели, профилирани услуги за интелигентно отглеждане на животни, бяха оповестени публикации в профилирани списания. През идната втора година ще бъдат отпуснати плануваните 1,5 млн. лв., които ще послужат за продължение на дейностите за роботизиране на животновъдния бранш, създаване на модели за наблюдаване и ръководство на продуктивност/отглеждане и други

По националната стратегия " Интелигентно растениевъдство " се приготвят научни проучвания за приложението на изкуствения разсъдък в земеделието. Търсят се способи за понижаване на разноските за земеделските стопани, възстановяване на ръководството на почвите и качеството на водите, ограничение използването на торове и пестициди и понижаване на излъчванията на парникови газове. Подобрява се биологичното многообразие и се основава по-здравословна околна среда. През втората година ще продължи да се работи в посока автоматизиране на растениевъдния бранш.

От Министерски съвет оповестиха, че спомагателното финансиране е в границите на разчетените средства за просвета в централния бюджет . Парите се отпускат по бюджета на Министерството на образованието и науката за 2022 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР