Правителството обяви регистрираната в Смолян фирма Палм Инвест ЕООД за

...
Правителството обяви регистрираната в Смолян фирма Палм Инвест ЕООД за
Коментари Харесай

С оферта от 1 стотинка за шезлонг и чадър смолянска фирма ще стопанисва плажа "Бургас-Север"

Правителството разгласи записаната в Смолян компания " Палм Инвест " ЕООД за концесионер на плажа " Бургас-север " от идната година, заяви пресслужбата на Министерски съвет. На днешното си съвещание кабинетът даде плажната линия за стопанисване за 20 години, като през всяка от тях концесионерът се задължава да влага по 90 хиляди лв. без Данък добавена стойност. Парите ще се дават за целогодишно санитарно-хигиенно поддържане на морския плаж и за тактика за развиване и популяризация, в това число спортно-развлекателна и други действия.

Валери Симеонов: Фирмата е близка до Маргините

В офертата си компанията е предложила цената за прилагане на чадър от една стотинка без Данък добавена стойност, като за същата сума в платената зона на плажа ще се наема и шезлонг. Тази заран по Българска национална телевизия вицепремиерът Валери Симеонов се закани да гласоподава срещу концесията на Северния плаж, тъй като става въпрос за " брутално нарушаване на закона ". " Ще гласоподавам срещу даването на плажа Бургас-Север на компания близка до Маргините ", добави той.

Симеонов уточни, че концесията се дава на класираната на трето място компания, от позиция на препоръчана цена. Аргументите на Министерството на туризма обаче са че " Палм Инвест " е дала най-хубава сложна оферта - концесионна такса, вложения и цена на шезлонг, и чадър.

Валери Симеонов съобщи, че във връзка с концесионната такса е имало компания с предложение 640 хиляди на година, и друга с 300 хиляди, като смолянската компания е трета по този индикатор. " Министерството на туризма твърди, че такова финансово предложение е несъстоятелно и било неизпълнимо. За информация, сега, този плаж не е концесиониран и е даден чартърен за 670 хиляди лв. на година. Значи когато го даваш чартърен е правдиво и изпълнимо това заплащане, а за концесия е неизпълнимо ", възмути се Симеонов.

В претекстовете за предоставяне на концесията се показва, че размерът на концесионното заплащане, за всяка година от периода на концесията, е избран според признатата от Министерския съвет " Методика за установяване на минималния размер на концесионното заплащане за морските плажове " и оферти от концесионера размер на отчисленията от базата за пресмятане размера на концесионното заплащане в размер на 7.03 на 100.

Справка във фирмените регистри обаче не намира поддръжка на изказванието на Симеонов, че компанията е обвързвана с братята Красимир и Николай Маринов, известни като " Маргините ". Прави усещане обаче, че " Палм инвест " ЕООД е записана в Смолян през ноември 2016 година, или тъкмо през месеца, в който е оповестена процедурата за концесия на " Бургас-Север " и още осем плажа.

Фирмата е еднолична благосъстоятелност на 37-годишния Йордан Тодоров Хаджихристев. Името му излиза в още пет компании, с активност в строителството, хотелиерството и други, в които няма други акционери.

В процедурата за избор на концесионер на плажа Бургас-Север участваха шест компании, само че изборът на победител се забави поради тъжби. Така преди началото на сезона беше разгласен конкурс за наемател, извоюван от " Съмър инвест ". Договорът беше за 5-години, само че с изискването, че ще се приключи, при избор на концесионер. Към момента шезлонгите на плажа са с цена три лв., толкоз се заплаща и за чадър.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР