Правителството на унгарския премиер Виктор Орбан постигна днес споразумение с

...
Правителството на унгарския премиер Виктор Орбан постигна днес споразумение с
Коментари Харесай

Вдигнаха почти двойно заплатите на лекарите в Унгария

Правителството на унгарския министър председател Виктор Орбан реализира през днешния ден съглашение с Медицинската камара за внезапно нарастване на заплащането на лекарите в миг, когато страната записва забележителен растеж на заболелите от COVID-19, който може да изправи през съществено тестване здравната система на Унгария, съобщи Ройтерс.

През последното денонощие броят на инфектираните с ковид в страната набъбна с 1086, с което общият им брой от началото на пандемията доближи 29 717 при 812 умряли от вируса и неговите последствия.

Както и в редица други страни от Източна Европа Унгария страда от изострен дефицит на лекари и медицински служащи заради доста по-ниското им възнаграждение в съпоставяне със страните от Западна Европа. Председателят на Медицинската камара Дюла Кинчеш заяви, че държавното управление е приело предлагането за съвсем двойно нарастване на главните заплати за общопрактикуващите лекари и докторите експерти по отношение на сегашните нива.

"Най-после успяхме да реализираме това, за което се борихме, и то ще разреши да работим в една здравна система без подаяния, а с почтени заплати ", сподели той на конференция, излъчена по интернет.

Според възрастта и опита си общопрактикуващите лекари ще получават сред 700 и 800 хиляди форинта (между 1900 и 2250 евро), а при по-възрастните лекари заплатата ще доближава до три пъти повече, уточни Кинчеш.

Постепенният преход към новата таблица на заплатите ще стартира през януари и плануваните стойности ще бъдат достигнати до 2023 година

Премиерът Орбан сподели, че държавното управление ще внесе съответния проектозакон за докторското нарастване в Народното събрание в понеделник. "Нашите лечебни заведения ще бъдат подложени на съществено напрежение през идващите 7-8 месеца ", уточни той и добави, че ваксина против COVID-19 не се чака преди втората половина на идната година. "Сега е времето за солидно нарастване на заплащането на нашите лекари ", акцентира министър председателят.



Виктор Орбан

Кинчеш сподели, че двете страни са се споразумели за битка против практиката за "парични дарове ", като на наказване ще подлежат както пациентите, даващи нерегламентирани заплащания, по този начин и лекарите, които ги одобряват.

ви дава опция да следите настоящите данни за смъртоносния ковид в действително време:

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР