Правителството на САЩ призова федерален апелативен съд в Тексас да

...
Правителството на САЩ призова федерален апелативен съд в Тексас да
Коментари Харесай

В САЩ започна битка за и против хапче за медикаментозен аборт

Правителството на Съединени американски щати прикани федерален апелативен съд в Тексас да подсигурява достъпа до хапчета за аборт, чието бъдеще бе потопено в неустановеност над 20 години след разрешаване на потреблението им в страната, съобщи " Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

Федерален арбитър от Тексас в петък обезпечи гръмка победа на съперниците на аборта, като суспендира разрешението за стартиране на пазара на мифепристон (Ru 486) в цялата страна. Той обаче въпреки всичко даде седмица на управляващите да апелират, преди решението му да влезе в действие.

Още през вчерашния ден администрацията на демократа Джо Байдън сезира апелативен съд в Ню Орлиънс да се намеси. Правителството прикани решението на съдията от Тексас да бъде блокирано в очакване на детайлно изследване на въпроса.

 Закони и медикаменти: Битката за абортите в Съединени американски щати продължава през 2023 Закони и медикаменти: Битката за абортите в Съединени американски щати продължава през 2023

Министерството на правораздаването на Съединени американски щати прикани апелативния съд да се произнесе до четвъртък следобяд по тематиката. В случай на крах, ведомството ще се обърне към Върховния съд на страната.

В оспорването на решението на съдията от Тексас държавното управление напомня, че над 5 милиона дами употребява мифепристон, комбиниран с друго хапче, от стартирането му на пазара от Федералната организация за медикаментите през 2000 година Когато хапчето се взима, като се съблюдават напътствията, сериозните вторични резултати са извънредно редки, пледира правосъдното ведомство и изрази страдание, че федералният арбитър от Тексас е решил да лиши дамите от медикаментозен аборт въз основа на лична неправилна оценка на рисковете.

Говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер през вчерашния ден съобщи, че решението на федералния арбитър в Тексас е офанзива против престижа на Федералната организация за медикаментите.
А управителните фрагменти от 250 фармацевтични компании, измежду които " Пфайзер " и " Байоджен ", също разкритикуваха в отворено писмо правосъдното решение, което основава неустановеност за фармацевтичната промишленост като цяло, игнорирайки десетилетия на научни доказателства. Коалиция от съперници на аборта през ноември внесе иск против Федералната организация за медикаментите по отношение на нейното утвърждение за потребление на мифепристон. Коалицията внесе жалбата си в Амарило, в Тексас, където единственият федерален арбитър Матю Казмарик, беше назначен от Доналд Тръмп, откакто е работил като правист в ултраконсервативна християнска организация.

Именно този арбитър почете желае на обединението и увери, че макар теоретичен консенсус, мифепристонът съставлява риск за здравето на дамите. Той избра да употребява термина " нероден човек " вместо " фетус ", когато говореше за абортите.

Друга коалиция от щати, ръководени от демократи, сезираха различен арбитражен съд в края на февруари, с цел да се опитат да запазят потреблението на мифепристона, който в случай че се приема дружно с мизопрострол, води през днешния ден до 53 % от абортите в Съединени американски щати.

Час след решението на тексаския арбитър Казмарик, един от сътрудниците му Томас Райс, назначен от демократа Барак Обама и работещ в щата Вашингтон, постанови, че мифепристонът е сигурен и сполучлив и забрани на Федералната организация за медикаментите да отдръпва утвърждението си за него в 17-те щата, които бяха в основата за жалбата против това хапче за аборти.

Няколко национални избраници от левицата приканиха президента Байдън да пренебрегва решението на тексаския арбитър. А няколко щата, ръководени от демократите, започнаха да натрупат ресурси от хапчета за аборт.
Вашингтон да вземем за пример поръча 30 хиляди дози от мифепристон, а Масачузетс - 15 хиляди дози. В Калифорния губернаторът Гавин Нюсъм разгласи, че прави ресурс от 2 милиона хапчета от мизопростол, който може да се употребява и самичък, само че с по-малък резултат и с повече странични последствия, в сравнение с в случай че се употребява в композиция с мифепристона.
Ако мифепристонът фактически бъде неразрешен в Съединени американски щати, то редица клиники се готвят да трансформират протоколите си за деяние, с цел да предписват единствено мизопростол.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР