Правителството на Република Северна Македония освободи Владо Бучковски от длъжността

...
Правителството на Република Северна Македония освободи Владо Бучковски от длъжността
Коментари Харесай

Правителството на Северна Македония освободи Владо Бучковски като главен преговарящ с България

Правителството на Република Северна Македония освободи Владо Бучковски от длъжността специфичен представител на страната в договарянията с България за решение на разногласието сред двете страни, заяви Българска телеграфна агенция.

Освобождаването на Бучковски e минало на съвещанието под точката "кадрови решения " и към този момент не се оповестяват аргументи за решението.

Мандатът на Бучковски като медиатор в диалозите с България за решение на разногласието и повдигане на българското несъгласие за страната беше удължен в края на предходната година. Освобождаването му се случва ден след провеждането в България на Консултативния съвет за национална сигурност на тематика връзките със Северна Македония.

След съвещанието президентът Румен Радев сподели, че България ще желае съответни резултати, с цел да отстрани ветото си върху началото на договарянията на Северна Македония за участие в Европейския съюз.

България сега стопира началото на договарянията за присъединение на Северна Македония към Европейски Съюз. Коалиционното държавно управление на Кирил Петков уточни тематиката като основна. То даде обещание да работи за разрешаването на разногласието сред двете страни и уточни период от шест месеца като реален за нормализиране на връзките.

Консултативният съвет за национална сигурност се организира седмица преди плануваното първо посещаване на премиера Кирил Петков в Северна Македония. То обаче беше отсрочено, тъй като всички членове на съвета са под карантина поради позитивен тест за COVID-19 на ръководителя на Народното събрание Никола Манчев .

на договарянията на Северна Македония за участие в Европейски Съюз през ноември 2020 година Тогава България единствена от всички страни в Европейски Съюз отхвърли да поддържа рамката за договаряния със Скопие, която е наложително изискване за начало на договарянията.

Аргументът беше, че преговорната рамка не отразява настояванията на София. Те са свързани с езика на Северна Македония, поддръжката към искания за признание на македонско малцинство и спазването на контракта за добросъседство сред двете страни.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР