Правителството на Република Северна Македония на днешното си заседание разгледа

...
Правителството на Република Северна Македония на днешното си заседание разгледа
Коментари Харесай

Македонското правителство одобри пристъпване към конституционните промени

Правителството на Република Северна Македония на днешното си съвещание прегледа и одобри текста на Предложението за пристъпване към конституционни промени и реши документът да бъде импортиран в Събранието на Република Северна Македония, заяви пресслужбата на кабинета на РСМ.

„ Предложението за пристъпване към изменението на Конституцията е направено от работна група, формирана от специалисти, видни преподаватели от няколко университета в страната, както и представители на политически партии, с единомислеща поддръжка на наличието на текста, след което той беше включен в дневния ред на днешното държавно съвещание по предложение на Министерството на правораздаването “, се споделя в известието.

Предложението е направено въз основа на заключенията на Народното събрание на РСМ, признати на сесията, извършена на 16.7.2022 година, и е обвързано със заключенията на Съвета на Европейския съюз, както и общата позиция на Европейски Съюз след политическата среща на Междуправителствената конференция за присъединение на Скопие към Европейски Съюз.

Северна Македония, в сходство със своята стратегическа решителност за пълноправно участие в Европейския съюз, е решена да извърши отговорностите, поети в границите на договарянията и договарянията за присъединение на Република Северна Македония с Европейския съюз, които започнаха с провеждането на първия Междуправителствена конференция, извършена на 19.07.2022 година

Промените се отнасят до прибавянето на части от народи в преамбюла и членове 49 и 78 от Конституцията. Тоест във формулировката… се прибавят: българският народ, хърватският народ, черногорският народ, словенският народ… “.

„ В сходство с това беше направена корекция и в Комисията за връзки сред общностите за опазване на по този начин избрания в преамбюла на Конституцията паритет на представителите в Народното събрание на всички общности “, оповестява държавното управление на РСМ.

Призив към европейски консенсус

„ Поради всички тези аргументи Правителството чака конструктивност от всички политически субекти, показани посредством народните представители в Народното събрание, почтеност от всички народни представители и устременост към реализиране на междупартиен консенсус при приемането на конституционните промени като част от преговорната рамка с Европейския съюз “, се добавя в известието. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР