Правителството на Косово реши да отложи с един месец новите

...
Правителството на Косово реши да отложи с един месец новите
Коментари Харесай

Косово отложи новите правила за пътуване заради сръбските протести


Правителството на Косово реши да отсрочи с един месец новите условия за регистрационни табели на колите и идентификационни документи на пътуващите, които влизат в страната от Сърбия, съобщи Асошиейтед прес. Решението е взето поради, подхванати в символ на митинг от етнически сърби в неделя.

Напрежението в района ескалира за следващ път поради влизащите в действие от 1 август нови условия за персоналните документи да идващите от Сърбия към този момент да бъдат издавани само от управляващите в Косово. Освен това трябваше да бъдат сменени и сръбските регистрационни табели на колите с косовски.

Етническите сърби в северната част на Косово употребяват автомобилни табели, издадени от сръбските управляващи след войната през 1999 година с акроними на косовски градове, като KM (Косовска Митровица), PR (Прищина) или UR (Урошевац). Правителството в Косово счита тези табели за противозаконни, само че ги толерира в четири северни общини със сръбско болшинство.

Сега Косово искаше да вкара свои табели с акронима RKS за Република Косово, които трябваше напълно да заменят сръбските до края на септември.

Заради зародилото напрежение и след разискване с европейските и американските си сътрудници обаче, косовските управляващи отсрочват влизането в действие на новите условия за влизане в страната от прилежаща Сърбия за 1 септември.

Косовският министър председател Албин Курти съобщи в неделя, че става дума за реципрочна мярка, защото управляващите на Сърбия, която не признава независимостта на Косово, изискват същото от косоварите, които влизат на сръбска територия.

Ръководителят на дипломацията на Европейския съюз Жозеп Борел приветства решението на косовските управляващи да отсрочат използването на ограниченията с един месец и изрази вярата си блокирането на пътища да завърши, съобщи Ройтерс.
 Спорът сред Косово и Сърбия, който е за доста повече от номера на коли  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР