Правителството на Колумбия обяви експедиция за изваждане на предмети с

...
Правителството на Колумбия обяви експедиция за изваждане на предмети с
Коментари Харесай

Изтеглят плячка за милиарди от потънал през 18 век кораб

Правителството на Колумбия разгласи експедиция за изваждане на предмети с " неизчислима стойност " от останките на именития транспортен съд " Сан Хосе Галеон ", потопен през 1708 година, претрупан със злато, сребро и изумруди, чиято стойност се прави оценка на милиарди долари.

Министърът на културата Хуан Давид Кореа съобщи пред Агенция Франс Прес, че седем години след откриването на потъналия транспортен съд край крайбрежията на Колумбия ще бъде изпратен подводен робот, който да извлече част от полезностите му.

" Между април и май роботът ще извади предмети от външната страна на галеона (вид транспортен съд, употребен от 16 до 18 век-бел.ред.), с цел да проучим обстановката и да разберем какво можем да създадем, тъй че да възстановим останалите съкровища ", сподели Кореа.

Операцията ще струва повече от 4,5 млн. $, а роботът ще работи на дълбочина от 600 метра, с цел да извади предмети като керамика, части дърво и черупки, " без да трансформира или поврежда останките ", изясни Кореа на борда на огромен боен транспортен съд.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР