Правителството на Кирил Петков отпуска 4 млн. лв. за закупуването

...
Правителството на Кирил Петков отпуска 4 млн. лв. за закупуването
Коментари Харесай

ИЗВЪНРЕДНО: Правителството отпуска 4 млн. лв. за таблетки срещу радиация, прие решение за оставката на Стефан Янев

Правителството на Кирил Петков отпуска 4 млн. лева за закупуването на таблетки калиев йодид, които се употребяват при съществуване на радиация. Кабинетът на Петков утвърди и оставката на Стефан Янев, като изиска привикване на изключително съвещание на Народното събрание на следващия ден, с цел да се гласоподава.

Ето всички решения на държавното управление:

Правителството утвърди разноски в размер на близо 4 млн. лева за попречване, преодоляване и превъзмогване на последствия от бедствия

Министерският съвет одобри Решение за одобрение на финансиране на действия за непредвидени и/или неотложни разноски за попречване, преодоляване и превъзмогване на последствията от бедствия.

С Решението се утвърждава финансиране на действия за непредвидени и/или неотложни разноски за попречване, преодоляване и превъзмогване на последствията от бедствия по реда на член 56 от Закона за отбрана при бедствия, в размер на 4 100 000 лева, за финансово застраховане на подновяването на запасите от таблетки калиев йодид с изминал период на валидност към 31.12.2021 година и за закупуване на модули и елементи за ремонт на Националната система за ранно предизвестие и обявяване.

Средствата се разпределят в сходство с Решението от Протокол № 2 от съвещание на Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне към Министерския съвет, извършено на 25 февруари 2022 година

Министерският съвет изиска привикване на изключително съвещание на Народното събрание

Министерският съвет одобри решение за привикване на съвещание на Народното събрание на съображение член 78, т. 4 от Конституцията на Република България.

Правителството ще изиска от ръководителя на Народното събрание да свика Народното събрание на изключително съвещание на 1 март 2022 година за приемане на Решение за лични промени в Министерския съвет.

Одобрена е позицията на България за присъединяване в изключително съвещание на енергийните министри на Европейски Съюз

Министерският съвет утвърди на днешното си съвещание позицията на България за присъединяване в изключителното съвещание на Съвета на Европейски Съюз „ Транспорт, телекомуникации, енергетика”, част „ Енергетика”, което се организира в Брюксел, Белгия, на 28 февруари и 1 март 2022 година По време на съвещанието се чака Европейска комисия да показа собствен разбор на настоящата обстановка със сигурността на доставките на петрол и природен газ, както и с цените на силата в подтекста на военните дейности сред Русия и Украйна. Комисията ще показа и симулации на разнообразни хипотетични сюжети по отношение на развиването на военните дейности.

България е мощно загрижена от протичащото се в Украйна. Изостреността и непредвидимостта на обстановката рефлектира осезаемо върху енергийния бранш, като слага все по-реална заплаха от нарушение сигурността и надеждността на енергийните доставки в Европейски Съюз, се споделя в позицията на нашата страна за изключителното съвещание. Това, в комбиниране с наклонността да опазване на високи нива на енергийните цени, слага съществени провокации пред българската стопанска система и енергетика. За тяхното превъзмогване ще бъдат нужни незабавни, решителни и координирани дейности в Европейски Съюз, с внимание върху ограниченията за гарантиране устойчивостта на енергийната система и достъпността на силата за жителите и бизнеса.

България прави оценка високо напъните на Европейска комисия за задълбочаване на договарянията с основни производители и снабдители на полутечен природен газ и усъвършенстване на опциите за употреба на хранилищата за предпазване на природен газ.

Към момента българската енергийна система работи обикновено, без разстройства във физическите потоци на сила, доставяни на семействата и промишлеността, се споделя още в позицията на България за изключителното съвещание.

В региона на газовите доставки в страната се работи интензивно за предпочитано довеждане докрай на междусистемните връзки със прилежащите страни - Гърция и Сърбия. Очаква се привършване на строителните работи по основния интерконектор България-Гърция в средата на тази година. Ефективното му въвеждане в комерсиална употреба ще докара до действителна диверсификация на източниците и маршрутите на доставка и разреши превозване в цялостен размер на контрактуваните количества азерски газ. Паралелно с това се водят диалози с Азербайджан за завишаване на предоставяните количества природен газ. Търсят се контакти и с други основни сътрудници, включително за доставка на полутечен природен газ, посредством потребление на терминала в Ревитуса, Гърция. От основно значение за възстановяване на гъвкавостта на газовата система, подкрепяне на районната сигурност и балансиране на цените е разширение потенциала на националното газово вместилище в Чирен.

Инфраструктурата и интерконекторите имат основно значение за сигурността на газовите доставки - с помощта на положените старания в това отношение сега всеки район в Европейски Съюз има непосредствено или косвено достъп до LNG и до природен газ от най-малко двама снабдители. Същевременно като различен основен детайл в дълготраен проект за подсилване на енергийната сигурност се преглежда последователното прекосяване към сила от „ чисти” газове като биогаз и водород.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР