Правителството на Израел изказа благодарности на Египет и Червения кръст

...
Правителството на Израел изказа благодарности на Египет и Червения кръст
Коментари Харесай

Израел благодари на Египет след освобождаването на две жени, пленени от Хамас

Правителството на Израел изрече благодарности на Египет и Червения кръст за помощта при освобождението на двете възрастни дами, пленени от " Хамас ".

Властите в Тел Авив оповестяват, че армията остава " доста дейна по всички канали " в опит да улесни прибирането на израелските жители вкъщи.

Американският президент Джо Байдън беседва с Бенямин Нетаняху във вторник заран, като удостовери уговорката на Съединени американски щати за гарантиране на освобождението на всички останали пленници на " Хамас " и за даването на безвреден излаз на американските жители и други цивилни хора от Газа.

Дипломатическите старания за деескалация не престават, френският президент Еманюел Макрон дойде в Израел за среща с Нетаняху, като следва да посети и палестинския град Рамала.

85-годишната Йошевед Лифшиц и 79-годишната Нурит Купър от кибуца Нир Оз бяха пуснати на независимост след 17 дни в плен на палестинската формация.

Техните съпрузи Одед Лифшиц (83 г.) и Амирам Купър (80 г.) обаче останаха заложници на " Хамас ".

В понеделник вечер египетските малките екрани демонстрираха момента на освобождението на двете дами и предаването им от бойци на " Хамас " към чиновници на Червения кръст и египетската войска.

Внукът на Йошевед Лифшиц Даниел споделя, че фамилията е щастливо и предостатъчно от завръщането ѝ и че се надява това да е " единствено началото ".

" Хамас " продължава да държи в плен над 200 души.

Двамата съпрузи Лифшиц са известни в кибуца Нир Оз, написа " Хаарец ". И двамата са се заселили в него още на 17-годишна възраст като част от младежка организация, занимаваща се с развиването на кибуците.

Йошевед и плененият ѝ брачен партньор имат 4 деца, 11 внуци и едно правнуче.

The Times of Israel цитира свидетелствата на дамата, която разказва по какъв начин е отвлечена в Газа от двама терористи с мотор.

" Преминахме границата в линията и изначало ме държаха в град Абасан ал-Кабира, покрай кибуца Беери. След това не знам къде ме водиха ", споделя тя.

В петък бяха освободени и две американски заложнички - майка и щерка - първите пленници в Газа, които съумяха да се върнат вкъщи след офанзивата на " Хамас " на 7 октомври против Израел.

Двете дами Джудит и Натали Раанан от Чикаго са били на посетители при околните си в кибуца Нахал Оз, когато домът им е атакуван.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР