Правителството на Испания повиши днес още повече тона към Мароко

...
Правителството на Испания повиши днес още повече тона към Мароко
Коментари Харесай

Испания обвини Мароко в агресия заради изпращането на мигранти

Правителството на Испания увеличи през днешния ден още повече тона към Мароко - министърката на защитата Маргарита Роблес упрекна тази страна в " експанзия " и " шантаж ", откакто над 8000 мигранти дойдоха тази седмица в Сеута, съобщи Франс прес.

Притокът на мигранти в испанския северноафрикански анклав от прилежащо Мароко " е експанзия по отношение на испанските граници и границите на Европейски Съюз ", съобщи Роблес пред държавното радио. Тя жигосах " шантажа " от страна на мароканските управляващи и ги упрекна, че " употребяват малолетни ".

" Не приказваме за 16-17-годишни младежи " - Мароко пусна да минават в Сеута " деца на 7-8 години, както ни оповестиха неправителствените организации..., без да зачита интернационалното право ", възмути се тя.

Снимка на бебе, застрашено от удавяне и избавено от испански служител на реда, обиколи света и ужаси потребителите на обществените мрежи, отбелязва Агенция Франс Прес.

Във вторник испанското държавно управление извика мароканската посланичка, с цел да изрази пред нея своето неодобрение. В сряда министър председателят Педро Санчес упрекна Рабат в пренебрежение.

От понеделник насам над 8000 мигранти, основно мароканци, се трансферираха гладко в дребното испанско пристанище с помощта на това, че Мароко разхлаби граничния надзор. Внушителна част от тях бяха младежи, тръгнали независимо да пресичат границата, и дребни деца, водени от фамилиите си. Според Испания 5600 мигранти към този момент са експулсирани назад в Мароко.

Невижданата мигрантска вълна придойде на фона на остра дипломатическа рецесия сред Мадрид и Рабат, ядосан, откогато предишния месец в Испания дойде, с цел да се лекува, водачът на сепаратистко придвижване в Западна Сахара Фронт Полисарио Брахим Гали, върл зложелател на Мароко.

Испански и марокански неправителствени организации осъдиха обстоятелството, че малолетни стават жертва на търканията сред двете страни.

Европа няма да се остави да бъде сплашвана от никого по миграционната тематика, съобщи в сряда заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР