Правителството на Испания може да предприеме решителни мерки, ако властите

...
Правителството на Испания може да предприеме решителни мерки, ако властите
Коментари Харесай

Испания с решителни мерки, ако Каталуния обяви едностранна независимост

Правителството на Испания може да предприеме решителни ограничения, в случай че управляващите на Каталуния разгласят едностранна самостоятелност , писа вестник " Конфиденсиал ".

В момента Мадрид се пробва са контролира каталонския проблем посредством Конституционния съд (КС), който към този момент дремя действието на закона за референдума по отношение на излизането от Испания. Централното държавно управление има и други по-радикални ограничения.

Една от тях е член 155 на Конституцията, който до момента още не се е ползвал. В него се споделя, че „ в случай че самостоятелната общественост не извършва отговорностите, планувани от конституцията или от други закони, и дейностите й нанасят съществени вреди на общодържавните ползи на Испания “, държавното управление на кралството „ може със единодушието на безспорното болшинство на Сената, да предприеме нужните ограничения за наложително осъществяване на посочените отговорности от самостоятелната общественост “.

„ За реализирането на ограниченията, планувани в предходният член, държавното управление може да дава съответните разпоредби на всички управляващи на самостоятелните общности “, уточнява се в закона. Овен това този член разрешава да се анулира автономност статут на района.

По-рано Народното събрание на Каталуния утвърди два сепаратистки закона. Първия основава правната база за провеждането на референдума за самостоятелност, а вторият – контролира излизането на автономията от Испания , в случай че на референдума победят последователите на независимостта. Мадрид към този момент апелира първия закон. Очаква се в скоро време в Конституционния съд да бъде импортирана и жалбата против втория закон. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР