Правителството на Германия се съгласи да улесни административната процедура за

...
Правителството на Германия се съгласи да улесни административната процедура за
Коментари Харесай

Германия улеснява процедурата за смяна на пола


Правителството на Германия се съгласи да улесни административната процедура за хората, които желаят да. Това е стъпка, за която ЛГБТК общността от дълго време упорства, заяви вестник Sueddeutsche Zeitung.

" Като парламентарна група на ръководещата СПД ние категорично приветстваме обстоятелството, че законът за самоопределение най-сетне се придвижва напред ", съобщи Ян Плобнер, представител на Социалдемократическата партия по въпросите, свързани с транссексуалните хора в Бундестага.

Съгласно съглашението транссексуалните, интерсексуалните и небинарните хора ще би трябвало да се самоопределят, в случай че желаят да трансформират първото си име или отбелязването на пола в гражданския указател.

Досега се уреждаше от закон от 80-те години на предишния век, който считаше транс-въпросите за психологично заболяване. Лицата, които желаят да трансформират пола си, бяха задължени да показват две психически оценки, като в последна сметка решението се вземаше от съда. Тази процедура е дълга, скъпа и се смята за унизителна от засегнатите лица.

" Тази недостойна процедура скоро ще остане в предишното ", сподели Плобнер.

Споразумението ще даде опция за завършване на законопроекта, " тъй че да се надяваме, че законодателството ще може да бъде приложено скоро ", съобщи Свен Леман, представител на държавното управление за правата на ЛГБТК общността.

За лицата под 14 години единствено родителите или настойниците ще могат да предизвикват процедура. За тези над 14 години, чиито родители биха се противопоставили на сходна стъпка, решението ще би трябвало да вземе съдът.

Предвижда се и време за размисъл, като гражданската смяна ще влезе в действие едвам след тримесечен интервал на размисъл. Нова молба за смяна на пола ще може да се подаде едвам след една година.

Правителството на канцлера социалдемократ Олаф Шолц, съюзено със Зелените и либералите, даде обещание да се бори с дискриминирането против ЛГБТК общността.

През ноември 2022 година то одобри широкообхватен проект за деяние, който включва съответна кодификация на правата на общността в конституцията.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР