Правителството на Франция отхвърли искането на корсиканските националисти за големи

...
Правителството на Франция отхвърли искането на корсиканските националисти за големи
Коментари Харесай

Париж отхвърли исканията на националистите от Корсика за по-голяма автономия

Правителството на Франция отхвърли настояването на корсиканските националисти за огромни отстъпки след успеха им на локални избори, само че акцентира, че е отворено за договаряния, оповестява Ройтерс.

Вчера корсиканските националисти желаеха по-голяма автономност от Франция, откакто в неделя на локални избори завоюваха 2/3 от местата в новия районен съвет, който встъпва в служба от 1 януари 2018 година

Техните упоритости са релативно умерени спрямо множеството сепаратистки придвижвания в някои елементи на Европа.

За разлика от каталунските националисти, тези в Корсика не се стремят към самостоятелност, само че желаят формален статут на корсиканския език и по-голяма автономност във връзка с бюджетните и финансови въпроси.

Говорител на френското държавно управление съобщи, че има корсикански " детайлности ", които ще бъдат взети под внимание при полемиките на Париж с новата районна власт.

" Не дано бъде ясно...това не беше референдум или гласоподаване за автономност или самостоятелност ", добави представителят пред Франс 2.

Корсиканските националисти също желаят сами да могат да вземат решение кой да купува имущество и независимост за политическите пандизчии, които са наказани за набези или чакат присъда.

Запитан за пандизчиите, представителят отговори, че законът би трябвало да се съблюдава.

Относно настояването корсиканският език да бъде приет за формален с френския на острова, представителят на кабинета разясни, че към този момент са признати ограничения в разнообразни райони, които разрешава потреблението на локалния език, да вземем за пример в учебните заведения.

Но " езикът на Републиката е френският ", добави представителят.

Според политическия анализатор Андре Фази, преподавател в Корсиканския университет, ще бъде мъчно за националистите да получат това, което желаят.

" Но след изборната победа в неделя също би било рисковано държавното управление да не направи нищо ", добави той и разясни, че в случай че бъде затворена вратата изцяло, това може да докара до увеличение на апелите за самостоятелност, както е и казусът с Каталуния. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР