Правителството на Франция е под растящ натиск да извърши проверка

...
Правителството на Франция е под растящ натиск да извърши проверка
Коментари Харесай

Правителството на Франция е под натиск да провери оръжията на полицията

Правителството на Франция е под възходящ напън да извърши инспекция на употребяваните от полицията оръжия против цивилни след информация за съществени пострадвания по време на уличните демонстрации на " жълтите жилетки ", написа " Гардиън ".

Някои от потърпевшите са осакатени или с изгубено око.

Държавният съвет на Франция, настойнически орган по правни въпроси, през днешния ден ще прегледа молба на Френската лига за отбрана правата на индивида и комерсиалния профсъюз CGT да се забрани на полицията да употребява оръжия с гумени топчета. Френският омбудсман от дълго време предизвестява, че съставляват заплаха и носят " несъразмерен риск ".

Адвокати също приканват държавното управление да забрани гранати, които съдържат 25 грама взривно вещество. Франция е единствената европейска страна, която употребява такива мощни шокови гранати при вълнения, които провокират частична слепота и глухота за малко време.

Президентът на Франция Еманюел Макрон е притискан да забрани тези оръжия, откакто Жером Родригес, един от водачите на " жълтите жилетки ", беше ударен в окото по време на демонстрации в Париж в събота. Той е декларирал, че е сакат до края на живота си.

Правозащитни организации разясняват, че казусът с Родригес е върхът на айсберга. Адвокати са открили, че 17 души са изгубили око поради потреблението на такива оръжия. Други минимум трима са изгубили крака. Нараняванията са получени на демонстрации в Париж, Бордо, Нант и други градове.
Вчера френското държавно управление заяви, че 1900 души са потърпевши по време на демонстрациите от ноември. Според юристи и публицисти минимум 100 души са ранени от полицията. Общо 101 следствия организира полицията. 1200 служители на реда са потърпевши. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР