Правителството е в разгара на няколко тежки кризи, свързани с

...
Правителството е в разгара на няколко тежки кризи, свързани с
Коментари Харесай

Киро вършее наред! Подканя министрите да започнат чистката на 30 000 чиновници

Правителството е в разгара на няколко тежки рецесии, свързани с войната на Русия в Украйна и инфлацията, което повдига въпроса дали поставената цел за съществени съкращения на администрацията остава настояща, написа „Флагман“.

В началото на декември, няколко дни преди съставянето на кабинета, съпредседателят на „ Продължаваме промяната “ Асен Василев разгласи цел 15% понижаване на щатовете през 2022 година Това съгласно него би означавало освобождение на към 30 000 служители.

При представянето на проектобюджета за 2022 година стана ясно, че промяната се възнамерява да се случи през втората половина на годината. Тя би следвало да бъде отразена в актуализацията на финансовата рамка, която се чака да се гласоподава от Народното събрание в границите на идващите два месеца.

Темата е била наранена и на последното съвещание на Министерския съвет (МС) предходната седмица, излиза наяве от оповестената стенограма. Тогава държавното управление утвърди Доклад за активността на Съвета за административната peфopма през 2021 година

Вносител на точката е била вицепремиерът по ефикасното ръководство Калина Константинова.

„ През 2021 година Съветът за административна промяна не е бил изключително деен, извършени са едвам три съвещания, няколко решения. В тях основни са: Образец на отчет за следваща оценка на въздействието; Наръчник на администрацията – по какъв начин да прилагаме Закона за достъп до социална информация; Механизъм за осъществяване на обезщетени промени в границите на числеността на личния състав на администрацията на изпълнителната власт и Работна група за бистрота, достъп до информация към Съвета “, споделя Константинова на съвещанието на Министерски съвет.

„ Това, което ние имаме като метод, е в действителност Съвет за административна промяна, който е един прелестен орган, който ще ви помогне във вашето преструктуриране със препоръки, с поддръжка и с методически инструкции. Така че, сигурно ще имаме доста повече съвещания тази година.

Използвайте този механизъм и целия насъбран потенциал и експертиза в поддръжка на структурните промени, които и да ги отложим в този момент в първата половина на годината, няма да успеем да ги отложим във втората половина. Така че, пробвайте се да мислите в тази посока, да работите с нас, в случай че имате потребност, в случай че не – действайте независимо “, зове Константинова сътрудниците си.

А министър председателят Кирил Петков прибавя: „ Важно, сътрудници, това би трябвало да се случи. Знам, че никой не обича тази активност, само че това би трябвало да се случи. По тази точка нямаме съмнения. “

Останалите министри обаче не са взели отношение по апела на Петков и Константинова.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР