Правителството е подготвило пакет от финансови инструменти с публичен ресурс

...
Правителството е подготвило пакет от финансови инструменти с публичен ресурс
Коментари Харесай

Ето мерките на правителството към бизнеса за справяне с кризата

 Правителството е подготвило пакет от финансови принадлежности с обществен запас от 4.5 милиарда запас, ориентирани към бизнеса за справяне с рецесията, породена от ковид, съобщи кореспондент на Plovdvi24.bg . Те бяха показани преди минути от министъра на финансите Владислав Горанов.

- Стартира стратегия за разпределяне на безлихвени заеми на хора, които не могат да се трудят поради пандемията. Могат да се включат и самоосигуряващите се лица, в случай че са отчели -20% на приходите си. Задължително изискване за всички е да са работили най-малко 5 дни в месец март, в случай че са освободени по-късно. Интерес има от 12 търговски банки. Кредитите са с гратисен период от 2 години и 5 години погасителен период. Този инструмент ще работи до края на годината.

- Кредити за обезпечаване на ликвидност на микро, дребни и междинните предприятия. Те ще бъдат необезпечени и до 300 000 лв.. Ше бъдат отпускани от комерсиалните банки и управлявани от Българската банка за развиване. Очакваният портфейл е до 2 милиарда лв.. Нужните условия са спад на оборота пред първото тримесечие на тази година, липса на заплащания към снабдители, прекъснати поръчки, болест или карантина. Срокът още веднъж е до края на годината.

- ОББ, Прокредит и Уникредит може да отпускат заеми с оптималната стойност 1.6 милиона – за рефинансиране на отговорности, зародили преди не повече от 60 дни.

- Чрез Фонда на фондовете може да бъдат отпускани микрокредити до 50 000 лв. – за дребни и междинни предприятия – те ще бъдат с гратисен интервал, лихвена дотация и гратисен интервал до 24 месеца. Правителството желае този инструмент желаеме да се трансформира в безлихвено кредитиране.

- Разработен е инструмент за финансови вложения, който е предопределен за компании с капацитет да подкрепят и възстановят стопанската система след рецесията – към 400 компании – главно започващи и новаторски предприятия. Средно инвестицията е към 800 000 лв..

- От фондовете за градско развиване могат да се финансират действия, които всекидневно не са банкируеми и по принцип трудно могат да бъдат финансирани. Могат да вземат участие общини, публично-частни партньорства, както и секторите " туризъм “ и " превоз “.

" Виждате, че ресурса, който ангажираме е милиарди. Надявам се бързо да доближат до бенефициентите, с цел да бъдат буфер за посрещане на отрицателните последствия от рецесията. Ще има и клипове, които да насочват жителите и бизнеса “, разяснява Горанов.

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР