Правителството днес осигури 18 млн. лв. по бюджета на Министерството

...
Правителството днес осигури 18 млн. лв. по бюджета на Министерството
Коментари Харесай

С 18 млн. лв. подпомагат 51 държавни културни института у нас

Правителството през днешния ден обезпечи 18 млн. лева по бюджета на Министерството на културата, с които ще бъдат подкрепени 51 държавни културни института в областта на театралните изкуства.

Средствата се дават за превъзмогване на последствията от изключителната епидемиологична конюнктура, поради която държавните културни институти бяха сложени в сериозна обстановка, заяви министърът на културата Велислав Минеков след постоянното съвещание на кабинета. С отпуснатото финансиране ще се обезпечат възнагражденията на чиновниците и дължимите осигуровки в интервала от септември до декември 2022 година, уточни Минеков и изрече признателност към премиера и министъра на финансите.

„ Търпим вреди освен поради пандемията, която мина през нас. Вследствие на високия % на инфлацията, на по-големите енергийни и материални разноски всички тези институти бяха обречени и можеше да се стигне до затваряне на порти даже до края на месеца “, безапелационен бе Минеков. По думите му при встъпването си в служба е намерил Министерството на културата в сериозно положение.

„ На 3 август желаех бюджетна информация и в финансови разноски вместо 90 млн. лева бяха заделени единствено 55 млн. лева, от които бяха разходвани 0%. Това не се е случвало в историята на министерството “, означи министърът на културата. В този подтекст може да се приказва за нулева година на теренните археологически изследвания. „ За реализирането им подписвам от септември месец, през началото на ноември – също. Това са отчайващи дейности. В Българска академия на науките съзнателно не престават работа с отпуснатите средства и имам заричане, че ще се работи даже до декември. Надяваме се на добър сезон “, добави Минеков.

Средства за консервация и реституция също стоят недокоснати. Няма нито една социална поръчка през първите 7 месеца на годината в тази тенденция, няма и нито един контракт за същия интервал. „ Нямам пояснения за случилото се, това е тежък удар във връзка с бюджета на министерството “, акцентира Велислав Минеков.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР